Markandagen firades med öppet hus

Hässleholm. På Markan är de ungdomarna som får styra aktiviteterna. Under Kristi Himmelsfärdsdag visades verksamheterna upp under Markandagen.
Hässleholm • Publicerad 10 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

I härlig sommarvärme firades allaktivitetshuset Markan på sin egna dag. På gården utanför huset var det loppis och graffitiworkshop. Spelare från Röke visade upp sina prickfärdigheter i innebandy.

– Det här är ett ställe dit ungdomar kan få komma och vara med och bestämma. Vi koncentrerar oss på vad ungdomarna vill, säger Chatarina Wilgotsson, verksamhetsledare för Markan.

Det som intresserar Hässleholms unga just nu är mycket spelande av både dataspel och musik, skapande och drama. I januari skickades ett brev ut där unga uppmanades att komma med förslag på aktiviteter. Sedan dess har de anordnat flera konserter, utställningar och föreläsningar.

– De ville ha en föreläsning om psykisk ohälsa. De är medvetna om att det är viktigt. De är aktiva och vill göra saker, säger Catharina Wilgotsson.

En våning upp visar dramagruppen upp sin verksamhet under ledning av Maria Lundin Enetjärn. Hon berättar att ungdomarna får redskap att vara dem de är genom att öva på olika sociala situationer.

– Jag har gått på dans och drama hos Maria sedan jag var sex år. När jag var väldigt blyg när jag var liten men på draman får man arbeta med att stärka sitt självförtroende och självkänsla. Det är också kul att tillhöra en grupp, säger Hanna Torkelsson, 16 år.

Dramagruppen testar olika sociala situationer för att se hur de reagerar och vilka roller de har.

– Vi har arbetat mycket kring mobbning och hur man beter sig, säger Hanna Torkelsson.

Nere på scenen håller Dylan Johansson och Elliot Engkvist på att soundchecka.

– Vi har hängt mycket här i perioder. Oftast tar vi bara lugnt.

bild 1/3
Elliot Engkvist och Dylan Johansson. foto: felix alnemark
Hanna Torkelsson går på dramakurserna. foto: felix alnemark
Chatarina Wilgotsson, verksamhetsledare.
Elliot Engkvist och Dylan Johansson. foto: felix alnemark
Hanna Torkelsson går på dramakurserna. foto: felix alnemark
Felix AlnemarkSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.