Annons

Ökat fokus på byar vid Helgeå-dalen

ÖSTRA GÖINGE Nu ska allmänheten få säga sitt om den uppdaterade översiktsplanen.
Östra Göinge • Publicerad 11 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Daniel Jönsson (M), ordförande i beredningen för översiktsplanen, förklarar att översiktsplanen ska uppdateras varje mandatperiod och den version som nu ska ut på samråd bygger på översiktsplanen från 2012.

– Och mycket är väldigt likt den förra versionen, säger Jönsson.

Annons

– Fokus ligger på Helgeå-dalen, på byarna längs väg 19. Hanaskog, Knislinge, Broby. Genom att satsa på dessa hoppas vi att de positiva effekterna ska spilla över på resten av kommunen, hela kommunen tjänar på detta.

Jönsson är noga med att påpeka att övriga byar inte har glömts bort.

– Vi vill att alla byar ska utvecklas utifrån sina förutsättningar.

Anders Siversson, plan- och byggchef i Östra Göinge, har lett arbetsgruppen som utifrån politikernas riktlinjer tagit fram den uppdaterade översiktsplanen. Siversson konstaterar att översiktsplanen inte bara är ett dokument, utan en process med ständiga diskussioner.

Eftersom hela kommunen – även sådant som kommunen inte bestämmer över – inkluderas är det viktigt att ha en bra dialog med andra aktörer som Trafikverket, länsstyrelsen och privata markägare.

Siversson pratar om ”flerkärnigheten” som en grund för planeringsarbetet. Östra Göinge är en kommun utan en stark centralort och det är viktigt att byarna utvecklas och integreras i den flerkärniga ortsstrukturen.

Samtidigt ser kommunen stora möjligheter att dra nytta av kommunens läge i ett större perspektiv. På runt tio mils avstånd från Östra Göinge finns förutom Hässleholm, Kristianstad, Osby, Olofström (med Volvo) och Älmhult (med Ikea) även stora tillväxtmotorer som Malmö/lund och Växjö.

Med bra transportlösningar är dessa arbetsmarknader i högsta grad tillgängliga för göingarna, konstaterar Siversson.

Kommunen och dess byar måste alltså utvecklas – men det är också viktigt att bevara det unika som Östra Göinge har att erbjuda, säger Siversson. Naturen, stillheten, de ”tysta värdena”.

Bland byarna utanför ”Helgeådalen” nämns Glimåkra som ”Porten till vildmarken”. Trollacenter lyfts också fram och vikten av att stärka centrum i byn.

Annons

– Till tiomila (den enorma orienteringstävlingen) nästa år kommer 15 000 personer till Glimåkra, säger Siversson och påpekar att det är ett utmärkt tillfälle att marknadsföra byn.

Daniel Jönsson (M) och Daniel Petersén (S), vice ordförande i beredningen, säger båda att man från politiskt håll har varit ganska överens under arbetet med översiktsplanen.

Nu ska synpunkter på planen samlas in.

– Vi besöker byarna, träffar elevråd, SFI, näringslivet och samtliga föreningar i kommunen, säger Daniel Jönsson.

Samråd och medborgardialog pågår från 15 maj till 15 augusti.

– Sen samlar vi in synpunkter, justerar förslaget och ställer ut den igen. Våren 2018 ska den antas.

För att öka intresset för översiktsplanen blir det en tävling där invånarna får skicka in en bild som beskriver Östra Göinge.

Vinnarbilden kan sen få pryda översiktsplanen.

bild 1/2
Översiktsplan Östra Göinge.
Östra Göinge vill satsa på byarna vid Helgeå och väg 19 – Hanaskog, Knislinge och Broby. ARKIVBILD
Översiktsplan Östra Göinge.
Östra Göinge vill satsa på byarna vid Helgeå och väg 19 – Hanaskog, Knislinge och Broby. ARKIVBILD
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons