Edvard af Sillén och Sanna Nielsen kommenterar finalen i kväll. Foto. Jan Danielsson/SVT

”Allt i båset sägs med kärlek”

Det är finaldags i Eurovision Song Contest och i kommentatorsbåset sitter även denna kväll Sanna Nielsen tillsammans med Edvard af Sillén. Sanna stortrivs i Lissabon och njuter av jobbet.
– Det är magiskt här, säger hon.

Sanna Nielsen har blivit en del av den svenska stora Eurovision-familjen. Hon tävlade i Eurovision i Köpenhamn 2014 och kom på en tredjeplats, hon var kommentator när Måns Zelmerlöw vann i Wien 2015 och i Stockholm 2016 var hon värd för det stora Eurovision-partyt.
– När Edvard af Sillén ringde och frågade om jag ville vara med i år sa jag ja direkt. Jag tycker att det är så roligt att sitta i ett litet bås och se tävlingen från ett annat håll, analysera den på ett annat sätt än när man själv är med. Man får titta på de tävlande precis som andra gör och det är så kul, säger Sanna Nielsen.
Hon är också en stor fan av själva tävlingen och dess grundidé,
– Jag älskar tävlingen, den är så fin. Man ska inte glömma att den startades för att förena ett splittrat Europa. Man kan tänka att det ”bara” handlar om musik, men det gör det inte även om musiken är en stor del. I den här tävlingen möts länder som är i krig, det är mäktigt. Här står de och sjunger och träffas på dagarna. Det finns så mycket som är positivt med tävlingen, säger Sanna.

Under Eurovision i Malmö 2013 lyfte också tävlingsproducenten Martin Österdahl fram temat som gick igenom i loggan ”We are one”. Sedan dess har den andan följt med tävlingen och i år har Lissabon som slogan ”All aboard”.
– Ja, sedan man började titta igen på vad Eurovision är så är det så. Man behöver inte titta på vilken kvalitet det är på låtarna, den är inte alltid så hög, men det är inte det som är grejen. Det är gemenskapen och att vi åsidosätter våra politiska åsikter. Det är superviktigt och det en ära för mig att ta del av detta på ett eller annat sätt.

Du och Edvard verkar kunna allt om bidragen. Hur är det att djupdyka i detta, lyssnar ni tills ni blir snurriga?
– Det blir en balansgång. Vi tycker det är kul att försöka hitta sakerna som kan vara intressanta för tittarna att höra. Vi kanske har hittat någon information om artisterna under veckan, så att det blir lite nyfikenhet kring vem det är som står på scenen. Men det är Edvard som är min guru, jag kan inte ta åt mig någon ära även om jag tycker det är kul att komma med egna kommentarer.
Lite ironi kan kommentatorerna unna sig.
– Man vill inte vara elak, men det ska vara underhållande. Säger vi något om något så är det bara något man tänker just då, men allt är sagt med kärlek.

Du är ju själv en ESC-stjärna, märker du av det i Lissabon?
– Ja, det gör jag. Nu har jag lite längre hår så fansen har gått och sneglat på mig och sett undrande ut. Så ser de Edvard och då kommer de fram och frågar ”Are you Sanna Nielsen”. När jag svarar ja säger de: ”Oh my god!” Ryktet har spridit sig och i natt var jag och sjöng på ett ställe fört 2000 fans.

Blev det Undo?
– Ja, det blev det och så sjöng jag ”Vågar du vågar jag” som jag inte sjungit på åratal. Det är ju internationella fans, men de kunde vartenda ord! Jag fick min lilla boost!

I kväll håller Sanna Nielsen tummarna för Benjamin Ingrosso och Sveriges bidrag Dance you off.
– Benjamin är en så fin kille, vänlig, ödmjuk och proffsig. En riktig stjärna. Han är så självklar. Man tänker inte på att han bara är 20 år gammal. Det är mycket press på honom, men jag tror att han också njuter av det hela. Jag älskar också låten och det har jag gjort från dag ett.
Benjamin är inte rankad bland dem som tippas vinna, men ligger och puttrar bland de tio bästa.
– Men det kan vara bra att komma lite underifrån. Oavsett hur det går för honom så tror jag att han har en lysande karriär framför sig, säger Sanna Nielsen