Eleni Foureira sjunger favorittippade Fuego på lördag. Här med sina svenska dansare. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Anderz Wrethov är med som låtskrivare kvällens Mello och i i maj i Eurovision Song Contest för Cypern. Pressbild
Gänget bakom Cyperns bidrag "Fuego".

”Jag ville vara där och uppleva känslan”

Israels Netta har länge varit förhandstippad att ta hem Eurovision Song Contest med sin tjejkamps-låt Toy, men i veckan började några andra bidrag knappa in på favoriten. Däribland Cyperns Eleni Foureira med Fuego, en låt som skånske Anderz Wrethov är en av upphovsmännen till.
– Allt har bara stigit och stigit när numret fallit på plats, säger en glad Wrethov på telefon från Lissabon.

I tisdags kom Anderz Wrethov till Lissabon och fick uppleva att Eleni Foureira med Fuego gick till final i det tuffa startfältet. Det är andra gången Wrethov är involverad i ett ESC-bidrag, han var även med och skrev Arash och Aysels bidrag för Azerbajdzjan 2009. Always hette låten som kom på en tredjeplats.
– Men den gången åkte jag aldrig till Ryssland och var inte på plats under tävlingen. Den här gången kände jag att jag ville vara där och uppleva känslan i arenan. Det här är som Mellodifestivalen, fast mycket större och Fuego är ju nästan som ett svenskt nummer, säger Anderz Wrethov.

Att Fuego dessutom klättrat uppåt på bettinglistorna efter repetitionerna känns förstås extra roligt.
– Det känns som om allt bara stigit och stigit när numret fallit på plats under genrepet. Nu känner man verkligen att helheten är där. Det är svenska dansare och Sacha Jean-Baptiste har gjort koreografin.

Hur kommer det sig att du skrev för Cypern?
– Jag jobbar mycket med Alex Papaconstantinou. Vi har gjort grejer med Arash och Margaret bland annat och jag tycker att han är väldigt bra att jobba med. Vi har bra energi när vi jobbar tillsammans. Han kontaktade mig i höstas när han var i Los Angeles och hade fått uppdraget att göra Cyperns låt. Han har själv grekiska rötter. Han skickade mig en idé på tjacket, bakgrundsmusiken utan sångmelodi och jag kände direkt att det var något speciellt.
Fuego föddes snabbt och smärtfritt i studion i Vellinge.
– Det är nog låten jag skrivit snabbast. Plötsligt landade ordet Fuego där!
Anderz Wrethov gjorde en egen demo, sjöng in den och skickade den till Alex P och till resten av teamet i Stockholm.
– Sedan sågs vi i Stockholm och gjorde klart låten tillsammans.
Fuego har alltså gjort resan Vellinge–Los Angeles–Stockholm.
– Ja, på den vägen är det. Det var hemma i Vellinge som jag satt och jobbade först, säger Anderz Wrethov.

När låten var klar började jakten på artist. Även då med svensk hjälp.
– Christer Björkman hjälpte lite till att hitta artist. Christer och Alex och Cyperns delegation var och letade på Cypern. De letade och hade en audition. Men det var ingen som kändes riktigt bra. Så de åkte vidare till Aten och Elena Paparizou. Hon älskade låten och sjöng in den.
Tanken var först att Paparizou skulle göra Fuego, men på grund av stora åtaganden för grekisk tv med bland annat The Voice i Grekland hann hon inte.
– När vi kollade på alternativen kom Eleni upp. Hon sjöng in låten och det kändes superbra. Allting stämde, det kändes otroligt rätt från början, säger Anderz Wrethov.

Själv känner han sig som fisken i vattnet i Lissabon. Inte underligt för en Melloälskande låtskrivare som har en stor del av det vanliga svenska teamet omkring sig. Hur det går i finalen får vi veta på lördag.

Men det blir tufft?
– Ja och det är bra. Man känner att alla länderna gör sitt bästa för att få till det så bra som möjligt. Man märker att det finns ett enormt intresse också här nere och det är härligt, säger Anderz Wrethov.