Ninni Schulman provar nytt och så en debut i Skånemiljö

Deckarspalten I veckans deckarspalt recenserar Gunilla Wedding Ninni Schulmans Bara du och debutanten Anna Bågstams Ögonvittnet.
Publicerad 12 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Ninni Schulman känner deckarläsare väl som författare till serien om journalisten Magdalenas Hansson och poliserna Petra Wilander och Christer Berglund i det lilla värmländska samhället Hagfors. Den senaste boken i serien, Välkommen hem, kom 2016 och bjöd på precis det som Schulman-läsarna uppskattar – en välskriven nutidsdeckare i en klassisk tappning.

Med nyutkomna Bara du (Forum) gör Schulman något helt nytt. Det här är en psykologisk thriller i storstadsmiljö (Stockholm), lite i samma anda som Gone girl, Kvinnan på tåget och liknande böcker där till synes perfekta kärleksrelationer visar sig vara något helt annat eller där den kvinnliga huvudpersonen hamnar i en situation där ingen tror på henne.

Huvudpersonen i Bara du heter Iris och jobbar som formgivare. Hon är singel i en värld av lyckliga par och desperat på jakt efter kärlek. När hon av en slump springer på spärrvakten Pål och han verkar intresserad tvekar hon inte att gå på date. Pål visar sig vara Iris drömman – nästan för perfekt för att vara sann. Han delar hennes intressen, sexlivet är suveränt och han uppvaktar henne med en övertygande intensitet. Men, så är det ju det där med för perfekt – naturligtvis är allt inte så bra som det ser ur. Sakta men säkert kantrar kärlekslivet och blir allt mer klaustrofobiskt.

Eftersom boken inleds med slutet, med att Pål ligger på sjukhuset svårt skadad anar man naturligtvis att allt kommer att gå åt skogen och ligger också hela tiden steget före Iris i misstänksamhet mot Pål, trots att Pål och Iris turas om att vara berättare. Bara du är välskriven, snyggt upplagd och spännande men i slutet inte riktigt så överraskande som man hade hoppats. Trots det är Ninni Schulman på nya vägar väldigt lovande.

Debutanten Anna Bågstam har glädjande nog förlagt sin serie om brottsutredaren Harriet Vesterberg till Landskrona och trakten runt om. I första delen, Ögonvittnet (Norstedts), har Harriet flyttar dit från Stockholm att få miljöombyte efter en misslyckad kärleksrelation och för att se efter sin åldrande pappa. Pappan bor i ett litet hus i det fiktiva fiskeläget Lerviken där Harriet tillbringat många somrar. Nu flyttar hon in hos pappan och börjar samtidigt ett nytt arbete som civil utredare hos polisen i Landskrona.

Starten blir dramatisk när Laura Andersson som bor på ett gods i Lervikentrakten hittas brutalt mördad med ögonen upptejpade. Hennes man, finansmannen Douglas Andersson, är dessutom spårlöst försvunnen. Brottsutredningen hamnar nära Harriets grannar, vänner och familj och hon får dessutom kämpar hår för att bevis för sina kollegor, och inte minst sin iskalla chef Margareta Bladh, att hon är en bra brottsutredare trots att hon inte är polis utan socionom.

Ögonvittnet följer på många sätt väl upptrampade vägar för en lite småputtrig polisdeckare i mestadels landsbygdsmiljö. Samtidigt skriver Anna Bågstam bra och underhållande med en alldeles lagom humoristisk ton och hennes Harriet är en befriande vanlig huvudperson som gillar att tröstäta, tjuvröka, har otur med kärlek och knappast gör allt rätt. Jag ser definitivt fram emot fler delar i den här serien. Att befinna sig i bekant skånsk miljö i en deckare är dessutom alltid ett extra plus.

bild 1/2
Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.