Ditt slut ska vara ditt eget

Opinion Den 104-årige australiensiske forskaren David Goodall har avslutat sitt liv i veckan, efter att genom en insamling ha fått ihop tillräckligt med pengar för att bekosta dödshjälp i Schweiz.
Opinion • Publicerad 14 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 104-årige australiensiske forskaren David Goodall har avslutat sitt liv i veckan, efter att genom en insamling ha fått ihop tillräckligt med pengar för att bekosta dödshjälp i Schweiz. Han beklagade att han uppnått en så hög ålder och ville inte bli sjukare och sjukare innan han dog. Han menade att alltför många vänner är borta för att han ska ha hög livskvalitet. Han saknade att kunna arbeta för full och ville inte leva utan den intellektuella tillfredsställelsen. Hans anhöriga stod bakom beslutet. Goodall hade rationella och genomtänkta skäl för att vilja ända sitt liv.

I Sverige har forskare kommit fram till att äldre i större utsträckning än andra är deprimerade och att psykofarmaka har sämre effekt och ger fler biverkningar. Äldre är mer självmordsbenägna än andra åldersgrupper. Ändå finns ingen diskussion om aktiv dödshjälp i Sverige, för den som på ett värdigt och etiskt sätt vill avsluta sitt liv enligt eget önskemål. Det är lagligt i Belgien, Nederländerna och Kanada och då kan man notera att Belgien ändå är ett katolskt, religiöst land.

Argumenten mot aktiv dödshjälp är bland annat att läkare inte ska tvingas döda folk. Men ingen kan tvingas att arbeta på en dödshjälpsklinik, precis som att ingen kan tvingas att arbeta på en abortklinik. Det är ett val att arbeta med det. Om man har svårt för att vara nära döden arbetar man nog inte heller på hospis, till exempel. Även den verksamheten handlar om att få dö med värdighet, omgiven av människor som vill en väl.

Sverige skulle också kunna få fram en lagstiftning som är både etisk och restriktiv, med flera säkerhetsspärrar, så att aktiv dödshjälp inte beviljas förhastat till en person som har möjlighet att tillfriskna från till exempel en depression. Sex av tio svenskar svarade i januari 2018 att de var för aktiv dödshjälp i vissa fall. Det är synd att ingen av riksdagspartierna vill driva en fråga som har starkt stöd hos väljarna.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.