Minnesord efter en sann bankman

Personligt Minnesord efter Bror Hansson i Hörby.
Personligt • Publicerad 14 maj 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Bror Hansson.
Foto: Olle Jansson
Bror Hansson. Foto: Olle Jansson

Den förre bankmannen Bror Hansson, Hörby, har avlidit, 88 år gammal. Han efterlämnar hustrun Maiken, en dotter, en son, barnbarn och barnbarnsbarn.

En sann sparbanksman, har lämnat oss! Han har varit verksam i sparbanksrörelsen under större delen av sitt liv.

Han började i Göteborgs och Bohusläns Sparbank 1954. Bror var hela tiden mycket engagerad i sparbanksfrågor likväl som i samhällsfrågor som politiker i olika roller.

Han gillade sparbanksidén, där bankens som företagsform, utan enskilt vinstintresse, bidrog till samhällsutvecklingen.

Bror engagerade sig också i Sparbanksrörelsen både regionalt och centralt. Han var under 25 år ledamot i Skånska sparbanksföreningens styrelse, där han framför allt engagerade sig i lantbruks- och marknadsfrågor.

Bror var ledamot i valberedningen för Svenska sparbanksföreningen under 12 år, varav de två sista som dess ordförande. Han var också ledamot i Studierådet och i Lantbrukskommitén samt i styrelsen för Sparfrämjandet. Bror var också ledamot i valberedningen för Sparbankernas bank under 13 år samt vice ordförande i Jordbrukskredit AB.

Bror fick 1991 Svenska Sparbanksföreningens guldmedalj första storleken.

Bror Hansson var anställd på Svenska sparbanksföreningen 1959 till 1962, då han började i Frosta Sparbank. Där var han vd 1965 till 1989.

När vi bildade Färs & Frosta Sparbank 1989 blev Bror vd fram till sin pension 1991.

Den blev starten på en utveckling till Sparbanken Skåne, som bildades 2014, då banken bytte namn till Sparbanken Skåne AB och gick samman med Sparbanken 1826 och Sparbanken Öresund. Swedbank är delägare med 22 procent.

Vi minns Bror med glädje liksom hans positiva inställning till sparbankernas möjligheter att positivt bidra till samhällsutvecklingen.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.