Foto: TT
Edvard Persson. Foto: TT

Studie: Skåningar bäst på att skaffa vänner

Skåne Enligt en global studie är svenskar sämst på att skaffa vänner – med undantag Skåne. Här nere verkar vi än en gång besjunga Edvard Persson och hans textrad: "Vi klarar oss nog ändå" då skåningarna anses bäst i landet på knyta kontakter.

Svenskar har svårt att att få nya vänner säger den årliga studien från Exat Insider. Där hamnar nämligen Sverige och dess invånare på en förkrossande lägsta placering – som sämst i hela världen på att skaffa nya vänner. Skåne kan dock glädja sig åt att sticka ut i undersökningen med en gedigen topplacering strax före Örebro län.

För 44 procent av de tillfrågade skåningarna anser sig ha lätt för att bredda sitt umgänge. Till skillnad från Uppsala, som hamnar längst ner på listan, där endast 33 procent tycker att det är lätt att stifta nya bekantskaper.

För oss här nere i söder är det främst en god kärleksrelation, 37 procent av de tillfrågade, som är det viktigaste för att må bra i livet. Men enligt de tillfrågade skåningarna är en bra arbetsplast med god relation till arbetskollegor också en klar fördel. Något Elias Wästberg, kommunikationschef på Lernia, vill arbeta vidare med i företagets utbildningssatsning för att människor inte ska känna sig utanför gemenskapen:

– Vi har alla ett ansvar för en fungerande integration och vänskapsband på jobb och
utbildningar är en av nycklarna till minskat utanförskap.

Så många anser att det är lätt att skaffa nya vänner:

Skåne 44%
Örebro län: 41%
Västra Götaland: 40%
Småland: 39 %
Stockholm: 38%
Östra Götaland: 37%
Norrland: 36%
Västerbottens län: 34%
Uppsala län: 33%
Samtliga tillfrågade: 38 %