Foto: TT

Telias svar: Ingen ska bli utan telefon

HÄSSLEHOLM Telia försöker nu lugna Hässleholms kommunledning med att ingen av de hittills 35 000 som förlorat sin fasta telefoni blivit helt utan uppkoppling.

I ett brev svarar Ove Alm, ansvarig för Telias så kallade Framtidens nät, på frågorna från kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M), vice ordförande Robin Gustavsson (KD) och oppositionsrådet Lena Wallentheim (S).

Kommunledningen har tidigare uppmanat Telia att inte stänga ner det gamla nätet i snabbare takt än att fiber- och mobilnätet hinner byggas ut.
Politikerna konstaterade i brevet, efter farhågor från flera boende, att det kommer att ta flera år innan fibernätet kommer att vara fullt utbyggt i kommunens alla delar.
– För att Verum, Tommaholma, Emmaljunga och andra orter i Hässleholms kommun inte ska påverkas negativt av er nedstängning av kopparnätet ber vi er att ta hänsyn till utbyggnadstakten av fiber- och mobilnätet, skrev de och påpekade att de förutsatte att det kommer finnas fullgoda alternativ för stabila kommunikationstjänster innan nedstängningen sker.

Enligt Telia finns det dock mobila alternativ som ”för de flesta” ger en lika bra eller bättre kapacitet än deras gamla kopparlösning.
Kopparnätet är gammalt, i genomsnitt mer än 65 år och lever inte upp till kraven på driftssäkerhet samtidigt som det blir allt svårare att få fram reservdelar. Därför stängs det nu ner, lite i taget.
Redan har kopparnätet stängts för mer än 35 000 hushåll och företag runt om i landet. Inte en enda av dessa har vad Telia känner till inte kunnat få en modern lösning, antingen i form av fiber, mobilt eller i enstaka fall satellit, skriver Ove Alm.
– Gällande övergången som kommer att genomföras i Hässleholm i september 2019 är vår bedömning att vi kan erbjuda alla som berörs en lösning för telefoni och bredband. Skulle det finnas hushåll eller företag som det visar sig att vi inte kan erbjuda en lösning kommer vi att guida dem till en lösning från en annan leverantör, meddelar han.

Dagens fråga

Har du sett vildsvin i det vilda?

Loading ... Loading ...