En läckande vecka går till historien

Osby • Publicerad 15 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Två läckor i Sibbhult, en i Glimåkra, en i Broby, en i Lönsboda och två i Hjärsås. Den andra i Hjärsås upptäcktes under måndagen, så det har varit en minst sagt utmanande tid för SBVT och kommuninvånarna.

– Vi har inte upplevt en sådan här situation förut, Vi har till och med varit tvungna att köra tankbil till Glimåkra under helgen för att kunna ge befolkningen de vatten som de behöver, säger Per Fremark, vd för det kommunala VA-bolaget SBVT (Skåne Blekinge Vattentjänst).

Att vara återhållsam med vattnet gäller på samtliga drabbade orter för att vattennivån ska kunna återhämta sig. Framförallt i Broby efter att huvudvattenledningen gått sönder natten till söndagen.

– Den läckan tömde hela vattentornet, så det krävs inte mycket nu för att vi ska stå utan vatten, säger Fremark och fortsätter:

– Jag skulle vilja uppmana våra abonnenter till att inte fylla poolen och vattna gräsmattan de närmaste dagarna.

SBVT följer annars den antagna politiska strategin ”Det livsviktiga vattnet”. Det är en riktad satsning som tidigare hyllats och som på nytt hyllas av det kommunala VA-bolaget som samägs av kommunerna i Östra Göinge, Osby, Olofström och Bromölla.

Men satsningen på att underhålla och byta ut cirka 40 mil nedgrävda ledningar bara i Östra Göinge tar både lång tid och kräver stora resurser.

– Kommunernas politiker har varit ett modigtföredöme men en rostig bil är en rostig bil. Det är samma sak med de gamla och slitna nedgrävda ledningarna, säger vd:n.

Vid samtliga vattenläckor avbryts SBVT:s annars pågående arbete tillfälligt för att endast fokusera på invånarnas dagsbehov.

– Vatten i kranen har och kommer alltid gå först, säger Fremark.

Under tisdagen ska alla läckor vara lagade till den grad att alla drabbade har just vatten i kranen. Dock fortsätter arbetet med att fullt återställa de skadade ledningarna. På vissa ställen handlar det om rejäla hål medans andra läckor varit av mindre storlek men ack så viktiga att täta.

– Man ska veta att ledningarna inte är bra men som sagt pågår arbete enligt de antagna strategierna för att göra allt till det bättre, säger Fremark.

Att måndagens läcka skulle vara den sista vill vd:n inte skriva under på i alla fall.

– Vi kommer med all säkerhet drabbas av nya läckor framöver men nu hoppas jag att det dröjer ett tag och att det aldrig blir lika många på en gång igen som det varit nu, avslutar Per Fremark,

För senaste information följ SBVT:s webbsajt.

johnor
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.