Annons

Svensk hjärtläkare frisläppt

Nyheter Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru har släppts fri från fängelset i Etiopien, det bekräftar hans dotter för SVT Nyheter.
Publicerad 15 maj 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
En demonstration utanför Etiopiens ambassad i Stockholm till stöd för fängslade och sjuke svenske hjärtläkaren Fikru Maru.
En demonstration utanför Etiopiens ambassad i Stockholm till stöd för fängslade och sjuke svenske hjärtläkaren Fikru Maru.

– Det är svårt att uttrycka känslorna nu. Det är härligt att vara ute i den fria luften, säger Fikru Maru till SVT Nyheter.

2010 anklagades den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru för att ha smugglat in vårdutrustning till sin klinik i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba, en klinik som finansierats från Sverige av bland annat statliga Swedfund. Det åtalet lades ner.

Annons

2013 greps Maru i Etiopien. Först efter sex månader fick han veta att han misstänktes för att ha mutat Etiopiens tullminister.

Men turerna i det Etiopiska rättsväsendet har varit många och snåriga och nya åtal rörande bland annat terrorbrott och fängelseupp har tillkommit.

3 maj frikändes han från mutanklagelserna, men fick sitta kvar i fängelse på grund av terroranklagelserna. Den 8 maj meddelade Etiopien att Maru inte längre är misstänkt för terroristbrott.

Under tisdagen kom beskedet att Maru släppts från fängelset.

[contentcards url="http://www.skd.se/2016/10/24/fyra-ars-fangelse-for-svensk-hjartlakare/" one_line="true"]

Fikru Maru är svensk medborgare, utbildad i Sverige och har bott i landet i 37 år.

Johanna StenbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons