Offerkällan i Källedal väcker många frågor. FOTO: HELEN FINGALSSON/ARKIV

Utflykt till offerkälla i Källedal

OSBY Källedal är i fokus när Osby hembygdsförening lär ut mer om hembygden på lördag.

Lördagen den 19 maj har Osby hembygdsförening sin återkommande aktivitet, ”Lär känna din hembygd”.
I år sker samlingen vid Edvins smedja på Bergmansgatan. Det är Källedal och området där omkring som alla nyfikna ska titta närmare på.

Området kan nog betraktas som lite av Osbys industriella vagga med de möjligheter att ta tillvara den vattenkraft Kruseån erbjöd. Men Källedals historia är mycket äldre än så, ”Bese källa” och ”offerdammarna” i Källedal tar oss tillbaka till medeltiden. Men var det en helig källa och var det offerdammar?
Den frågan får de som deltar i evenemanget förmodligen svar på.

Promenaden börjar och avslutas vid Edvins smedja. Starten för promenaden är 09.00 och den kommer att ta cirka två timmar. Det går bra att ta med kaffe och kaka för promenaden avslutas med fika vid smedjan. Evenemanget är öppet för alla och de som inte redan är medlemmar i Hembygdsföreningen har möjlighet att bli det på lördag.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...