Bertil Nilsson.

En vårlördag för både kropp och själ

På landet/Krönika

Eftermiddagssolen är varm och skön denna lördag, då våren kommit till min skånska hembygd. Folk har klätt sig ledigt och lätt. Det är nästan vindstilla.
Det är då jag slås av hur livet och döden nästan går hand i hand vid kyrkogården i Farstorp.
Väldigt nära den gamla sockenkyrkan från 1100-talet vilar min mor och far, mormor och morfar, två morbröder, två kusiner, andra släktingar, tidigare grannar och flera andra vänner.

Nu är det dags att sätta blommor på ett par av de här gravarna. Jag är inte ensam om att ha kommit till kyrkogården denna fina lördagseftermiddag. På båda parkeringarna står flera bilar.
Samtidigt pågår det dagliga livet i byn. Folk i olika åldrar passerar ute på vägen. Farstorp lever. Kanske är det så ute på landsbygden, att döden så att säga är lite mer naturlig där än inne i städer och tätorter?
Försiktigt bär besökarna på stora papplådor, fyllda med plantor. Vissa har även snittblommor med sig. Folk knegar upp i den branta trappan eller går den krävande uppförsbacken, från andra hållet. Inne på kyrkogården träffas folk. Här känner många varandra. Min bror ser plötsligt en man han inte mött på mer än 50 år. Det blir socialt snack om gemensamma bekanta, sjuka, nyligen avlidna, väder och vind, den sega, sega vintern, alla översvämningar och mycket annat.
Kyrkogården är numera den säkraste platsen, om Farstorpsbor i förskingringen ska träffa gamla bekanta. En social mötesplats. 700 personer är bofasta i församlingen.
Fiberföreningens skyltar står lite varstans. Senast vid halvårsskiftet 2019 ska alla grävjobb för modern kommunikation vara klara: ”Fiber främjar Farstorps friska framtid”…

Motorcyklar luftas denna dag. Mopeder knattrar. Cyklar susar förbi gående. Lastbilar kör stockar. Jordbrukstraktorerna är i full gång. Bygdens ”meste” bonde kommer med sin stora, breda, tunga plog, på väg till ännu ett vårjobb. Han kan inte hålla lördag. Det tycks finnas två slags bilister: vissa kör väldigt snabbt förbi kyrkan, andra saktar ner och njuter av utsikten. Den vackra våren lockar ut folk.
Hundra meter längre bort, framför det ännu fungerande bankkontoret, kommer ett par mammor med barn. Alla bär på prylar som köpts vid den närbelägna loppisen vid sågverket. Promenaden går vidare, förbi den nedlagda affären och det gamla ålderdomshemmet.
Vinden tar i lite. Nu börjar det dofta vår. Bakom bygdegården spelar folk boule. En ny lördagstradition i byn och socknen. Ännu en träffpunkt på landet.

Idrottsplatsen ligger däremot tom. Lokalderbyt i fotboll mot Hästveda är inställt, eftersom planen i Farstorp ännu inte håller.
En tävlingsklädd manlig cyklist hojar in och stannar vid en parkerad bil nära församlingshemmet. Han byter om i det fria, lastar in cykeln i bilen och kör i väg efter motionsrundan i den vackra bygden.
Både kropp och själ får sitt en vårlördag i Farstorp.

Dagens fråga

Visste du att att julgranar är ätbara?

  • NEJ (59%, 168 Röster)
  • JA (41%, 117 Röster)

Antal röster: 285

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar