En vårlördag för både kropp och själ

På landet/Krönika Eftermiddagssolen är varm och skön denna lördag, då våren kommit till min skånska hembygd. Folk har klätt sig ledigt och lätt. Det är nästan vindstilla.Bröd: Det är då jag slås av hur livet och döden nästan går hand i hand vid kyrkogården i Farstorp.
Hässleholm • Publicerad 16 maj 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Bertil Nilsson.
Bertil Nilsson.

Eftermiddagssolen är varm och skön denna lördag, då våren kommit till min skånska hembygd. Folk har klätt sig ledigt och lätt. Det är nästan vindstilla.

Nu är det dags att sätta blommor på ett par av de här gravarna. Jag är inte ensam om att ha kommit till kyrkogården denna fina lördagseftermiddag. På båda parkeringarna står flera bilar.

Motorcyklar luftas denna dag. Mopeder knattrar. Cyklar susar förbi gående. Lastbilar kör stockar. Jordbrukstraktorerna är i full gång. Bygdens ”meste” bonde kommer med sin stora, breda, tunga plog, på väg till ännu ett vårjobb. Han kan inte hålla lördag. Det tycks finnas två slags bilister: vissa kör väldigt snabbt förbi kyrkan, andra saktar ner och njuter av utsikten. Den vackra våren lockar ut folk.

Idrottsplatsen ligger däremot tom. Lokalderbyt i fotboll mot Hästveda är inställt, eftersom planen i Farstorp ännu inte håller.

Bertil Nilsson, jordbruksjournalist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.