Gräsbrand järnvägsarbete

Gräsbrand i Osby – nu varnas allmänheten

Osby Efter veckor med extrem värme och sol var det bara en tidsfråga innan räddningstjänsten i Osby skulle få larm om gräsbrand. Under onsdagen hände det.
– Detta var aldrig så dramatiskt men har man otur går det fort, säger räddningsledaren Jan Persson.

Det var strax efter lunchtid som räddningstjänsten i Osby larmades ut till Regnbågsvägen med anledningen av en gräsbrand.
För att vara närmare exakt hade branden startat mittemot Osby billack i direkt anslutning till arbetet med det nya järnvägsspåret för industritrafik.
– De som jobbar med järnvägsspåret hade kört med vinkelslip och då hade de stänkt gnistor ut på sidan där det är torr myrmark. Ett underlag som är väldigt lättantändligt, säger Persson.
Totalt brann det på ett område om cirka 60-70 kvadratmeter enligt räddningsledaren. Men även branden snabbt kunde släckas kommer räddningstjänsten stanna kvar på platsen en stund framöver.
– Vi måste vara helt säkra på att det inte finns något som pyr i marken som gör att det tar fart på nytt. Vi måste också vara säkra på att alla gnistor är släckta, säger räddningsledaren.
På brandplatsen var det lugn och odramatiskt, omkring fem brandmän fanns på plats och jobbade med släckningsarbetet.
– Som sagt kunde detta varit mycket värre men nu klarade vi oss ganska bra, säger han.
I och med branden vid järnvägsspåret vill räddningsledaren och räddningstjänsten skicka ett meddelande till allmänheten.
– Vi avråder från all typ av eldning utomhus. Grillning endast i fasta upprättade platser. Dock råder det ej eldningsförbud just nu, säger Persson.
Att risken för gräs- och skogsbrand skulle minska inom de närmaste dagarna är inte troligt heller.
– Jag kollade på SMHI i morse och då kunde jag inte se någon nederbörd på de tio kommande dygnen, avslutar Jan Persson.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Brukar du få julklapp av din arbetsgivare?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×