Cirka 25 glada pensionärer puttade som aldrig förr.
Projektet mellan Östra Göinge kommun och Skånes idrottsförbund har verkligen fallit väl ut bland seniorerna ifrån trakten. Foto: Johan Nordström
Efter två timmars golfande blev det en välförtjänt fika.
En fokuserad herre försöker sänka bollen i hålet.

Premiärputt för seniorer

Knislinge Det var sol och glada miner när pensionärer från Göingetrakten fick prova på golf för första gången.
– Det är kul att se deras intresse för att vilja prova något nytt, säger golfklubbens ordförande Henry Gustavsson.

Östra Göinge kommun tillsammans med Skånes idrottsförbund har under våren startat ett projekt där man vill aktivera pensionärer från trakten och få dem att prova på nya saker. Upplägget är att pensionärerna ses två dagar i veckan där det ena tillfället är en teoretisk del med föreläsning på temat ”hur man mår bra som pensionär”.
Det andra tillfället innehåller en praktiskt aktivitet med någon anknytning till sport eller friskvård.
Under tisdagen stod det golf på schemat och Östra Göinge golfklubb stod för värdskapet. Förmiddagens tvåtimmarsgolf var den tolfte aktiviteten på tolv veckor.

Tidigare har seniorgänget bland annat provat på judo, skytte, orientering, vattengympa med mera.
– Jag är själv pensionär och tycker detta är ett bra initiativ. Det krävs så lite för att folk ska bli intresserade, säger Henry Gustavsson.

För de cirka 25 glada nybörjarna var det som sagt allra första gången de fick prova på att slå ut och putta. Det var många skratt, hög koncentration och det var många som klassiskt siktade med tungan ute.
– Det är viktigt för oss att folk får prova och att de har trevligt här, säger Gustavsson.

Många av de närvarande erkänner att projektet har blivit en ”knuff” till att våga komma ut prova på nya saker och att samtliga ser fram emot att träffas varje vecka och prova på något nytt.
– Det är många av oss som tidigare mest satt hemma och inte gjorde någonting, säger en av pensionärerna.

Vissa har blivit så pass begeistrade av en aktivitet att de fortsatt, löst medlemskap och har samma idrott som ett ständigt inslag i vardagen.
– Jag fastnade direkt för skyttet, det är väldigt kul och spännande, säger en annan av pensionärerna.
Tankesättet att möta livet från en annan vinkel på ålderns höst uppskattas. Som pensionär måste inte allt handla om pension och sjukdomar utan fokus kan ligga på att må bra och njuta.
– Det känns skönt att få komma ut och hitta på saker, säger en äldre herre.

Att seniorer och pensionärer är avgörande för en golfklubb är inget nytt och även om den lokala golfklubben inte tjänade något rent ekonomsikt på tisdagens aktivitet är seniorernas närvaro och intresse mycket uppskattat av klubbens ordförande.
– Det är alltid kul med nytt folk och förhoppningsvis lockar vi in några nya medlemmar till klubben, säger Henry Gustavsson.

Dagens fråga

Brukar du fika varje dag?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×