Operasångerskan Eva Rydén hyllar Birgit Nilsson med två konserter. Foto: Susanne Johansson
Eva Rydén med sin mentor Birgit Nilsson. Foto: Privat
Operasångerskan Eva Rydén hyllar Birgit Nilsson med två konserter. Foto: Susanne Johansson

Dubbel hyllning till Birgit Nilsson

Operasångerskan Eva Rydén från Malmö hade en alldeles speciell mentor – Birgit Nilsson. När hundraårsminnet av den svenska världsstjärnan firas med konserter på olika håll Sverige runt ställer Eva till med två egna hyllningskonserter. Den 19 maj sjunger hon i Helgeandskyrkan i Lund och den 1 juli i Björnekulla kyrka i Åstorp.

Konsertdatum:
19/5 kl 17.00 i Helgeand Kyrka, Lund samt 1/7 kl 18.00 i Björnekulla kyrka, Åstorp. Fri entré till båda konserterna.

På repertoaren under båda konserterna står flera stycken som Birgit Nilsson ofta sjöng, som Turandots entré, Isoldes Liebestod och Rangströms Sköldmön med text av Karin Boye, för att nämna några.
– Och så förstås de två romanser som jag fått av Birgit, en av Lindblad och en av Melartin. De var mina första klassiska sånger, berättar Eva Rydén.
I övrigt är det två helt olika program.
– Det blir mer Wagner i Åstorp, säger Eva.

För Eva Rydén, som träffade Birgit Nilsson som ung tös hemma hos Ebba Ragnarsson, Birgits nära väninna sedan operahögskolan, var operastjärnan länge bara ”Birgit”.
– Jag visste ju om att hon sjöng, men det var först senare som jag förstod att hon var stor stjärna.
Eva började i kyrkans barnkör, senare med gospel och musikal, något som Birgit Nilsson inte var förtjust i.
– Hon kallade mig för ”musikalhoppa”. Birgit tyckte jag skulle sjunga ”riktig musik” och jag fick dessa sånger. ”De sätter fart på rösten” sa Birgit. Och sedan dess har de hängt med.

Eva är utbildad vid Universitetet Mozarteum i Salzburg, dit hon sökte in efter att ha nobbats flera gånger i Sverige och Danmark.
– Den som var överlycklig att jag efter många års prövning kom in och fått sin vilja igenom var Birgit. ”Äntligen!” sa hon.
Eva studerade för professor Rudolf Knoll och professor Horiana Branisteanu med stor framgång. Hon fick skriva ner all repertoar hon tog sig an och delgav sin mentor informationen.
– Birgit var mycket mån om min röst, så att ingen lärare eller repertoar skulle förstöra den. Vi hade mycket tät och fin kontakt och hon var verkligen mån om att jag skulle sjunga rätt saker, gav mig alltid övningar och tips och det är jag tacksam för än idag. ”Man ska skynda långsamt” sa hon hela tiden och det har jag alltid haft i huvudet.
Eva Rydén har under många år även studerat för operasångerskan Karin Mang-Habashi.
– Hon kan lära mig saker än idag, säger Eva tacksamt.

2000 debuterade Eva Rydén i Bayreuth som Helmwige i Valkyrian.
– Birgit kunde inte komma till premiären, men hon skickade en stor blomsterbukett till mig. Den var nog en meter bred och många trodde att den egentligen skulle till stjärnorna Plácido Domingo eller Waltraud Meier – men den var till lilla mig, skrattar Eva.
2001 var Birgit Nilsson med sin make på Evas konsert på Krapperups slott. Mitt inne i konserten, när Eva Rydén var mitt i en aria ur Trubaduren och just träffat sitt höga C, reste sig Birgit Nilsson upp ur stolen.
– Jag fick halvt panik och trodde Birgit skulle gå, men lyckades behålla masken och kontrollen på rösten. Men så satte sig Birgit igen och när jag frågade henne efteråt vad som hade hänt sa hon: ”Jag var bara kall om baken och ville sätta mig på handväskan,” berättar Eva med ett skratt.
– Efter konserten haffade jag Birgit och Bertil och bad dem stanna på ett glas, som flera i publiken gjorde. Då gav Birgit mig fyra hurra, det är jag en av få som har fått av henne, berättar Eva.

Eva Rydén har genom åren sjungit mycket i Tyskland, Polen, Italien och Danmark och hon ger ofta konserter i Sverige.
– Det kunde varit mycket mer, men tyvärr har jag inte fått den karriären som jag kanske borde haft. Nu är jag i rätt ålder för att göra de stora tunga rollerna och jag slutar aldrig hoppas.
Eva har haft massor av chanser, men hela tiden också en mycket stor dos otur.
– Jag har till exempel fått rollen som Brünnhilde i Valkyrian tre gånger, men det har inte blivit av. Men jag är ändå tacksam för allt jag har fått göra och förhoppningsvis kommer att få göra, säger Eva, som ser fram emot de kommande konserterna.
I Lund blir det dubbelt jubileum. Kyrkan fyller 50 år och det ska också firas. Ackompanjerar gör Larsåke Sjöstedt.
– I Björnekulla är det extra speciellt eftersom Birgit Nilssons första sånglärare Ragnar Blennow var organist där i 40 år. Där ackompanjerar PerHenrik Johansson, han har genom gamla församlingsbor fått veta mycket om Blennow, som var den som tyckte att Birgit Nilsson skulle satsa på sången. Så där kommer man verkligen att känna historiens vingslag, säger Eva Rydén.
Det finns många skäl till att det känns viktigt för Eva Rydén att hylla Birgit Nilsson.
– Jag har aldrig trott att jag skulle bli så stor som Birgit, hon var och är fortfarande den största, men det är klart jag vill sjunga i många år till och lever på hoppet om många fler operaroller och konserter. Men tänk så många roliga och fina minnen jag haft med Birgit, dessa kan ingen ta ifrån mig. Tack Birgit! säger Eva Rydén.

Konsertdatum:
19/5 kl 17.00 i Helgeand Kyrka, Lund samt 1/7 kl 18.00 i Björnekulla kyrka, Åstorp. Fri entré till båda konserterna.