Har Sverige för många prinsar och prinsessor?

Det fanns en tid när den svenska monarkin var hotad. När Carl Gustaf blev kung 1973 hade han bara en tronföljare, farbrodern prins Bertil. Men nu har Carl Gustaf klarat sin viktigaste uppgift. Han har sett till att det finns en rad tronföljare som kan ta över.
Kungahuset har nu 15 medlemmar, varav elva har arvsrätt till tronen. Det gör att det är liten risk att ätten Bernadotte skulle dö ut.
Nu tycker riksdagens partier att antalet prinsar och prinsessor har blivit för stort. Det riskerar att kosta pengar, särskilt som man kan förvänta sig att prinsarna och prinsessorna blir fler, både i nuvarande generation och i kommande. De svenska Bernadotte-kungarna har ju för vana att bli mycket gamla, varför farhågorna är befogade.
Därför vill sex av riksdagens partier (alla utom V och SD), med moderate ordföranden i Konstitutionsutskottet Andreas Norlén i spetsen, att det utreds hur många ur kungahuset i varje släktled som ska utföra officiella uppdrag och därmed få del av det kungliga apanaget på cirka 65 miljoner kronor som staten står för. Utredningen förutsätts ske i samråd med hovet, och man kan väl anta att även initiativet har meddelats kungen innan det blev offentligt.
Prinsessan Madeleines make Chris försörjer sig ju redan själv, och det kanske även deras barn, långt ner på tronföljdslistan, kan göra.
Annars är kungahuset det sjätte rikaste i Europa, så kungen klarar nog att försörja sina ättlingar själv om det skulle behövas.
Yngve Sunesson

Dagens fråga

Ska du gå på någon julkonsert i år?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar