Inlägg om våldtäkt blev fråga för rätten

Hässleholm • Publicerad 17 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är en 51-årig man som misstänks för hets mot folkgrupp efter att en okänd privatperson polisanmält en kommentar på Facebook som skrevs i april 2017.

Kommentaren har skrivits med 51-åringens Facebookkonto i den öppna gruppen ”Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner” som svar på ett inlägg om män från Somalia och Sierra Leone som misstänktes för gruppvåldtäkt.

”Döda dessa jävla apor”, står det i kommentaren.

Men 51-åringen nekar till brott. Han säger att han inte minns säkert om han skrivit kommentaren eller ej och menar att om han gjort det, så var det för att visa sitt hat mot våldtäktsmän i största allmänhet och inte riktat mot en viss etnicitet.

Han berättade att hans dotter blivit utsatt för ett våldtäktsförsök och att han vid tiden då Facebookkommentaren skrevs, var väldigt arg och ur balans.

– Jag var förbannad på våldtäktsmän och kunde lika gärna ha skrivit svin. Våldtäktsmän är apor. Det är inte jag utan anmälaren som gör kopplingen till en viss folkgrupp, sa mannen i rätten och tillade avslutningsvis:

– Jag tycker att jag ska kunna uttrycka min avsky utan att hamna inför tinget.

Hans försvarsadvokat Elias Palm tryckte på det faktum att ärendet tidigare lagts ner av en annan åklagare, med anledning av att det inte går att leda i bevis att det verkligen är 51-åringen som skrivit kommentaren. Han menade också att kommentaren inte fått tillräcklig spridning för att uppfylla kraven för hets mot folkgrupp.

Men åklagare Pernilla Tallinger var av en annan uppfattning.

– Det är förvisso så att det har lagts ner, men det har överprövats och det är så det går till inom åklagarmyndigheten, sa hon.

Pernilla Tallinger menar att man kan dra slutsatsen att det är 51-åringen som skrivit kommentaren.

– Nästa fråga blir då om det är ett brott och jag menar att kommentaren måste ses i sitt sammanhang.

Under förhandlingarna framkom det också att den person som polisanmält 51-åringens kommentar, har gjort ett stort antal andra anmälningar om kommentarer och inlägg som denne hittat på nätet.

– Det är en privatperson som är en självutnämnd nätpolis och har gjort åtskilliga anmälningar. Det är ovanliga omständigheter, normalt finns det en person som utsatts för brott som anmält. Målet är litet, men principiellt intressant och beroende på hur det går kan det bli aktuellt att överklaga både för oss och för åklagarsidan att överklaga, sa försvarsdavokat Elias Palm i pausen.

Domen mot mannen meddelas om två veckor.

Louise Sillén Herzegh louise.sillen-herzegh@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.