Foto: Stefan Olofson
Myndigheten för Säkerhet och Beredskaps kemenhet väntade på ett bombgruppen skulle säkra huset från eventuella farliga och brottsliga föremål. Foto: Stefan Olofson
Berit Johansson, Tord Liedman och Christer Gladh möttes av avspärrningar, bombgrupp, räddningstjänsten och polisen på torsdagsmorgonen. De känner oro och tycker det som eventuellt finns i grannens hus är förskräckligt. Foto: Stefan Olofson

Kemikaliegömma avslöjad i uthus

Västra Torup De boende vid gatan där ett uthus brann i Västra Torup för sex veckor sedan evakuerades på torsdagen när en bombgrupp gick in för att garantera säkerheten.

MSB:s kemenhet gick därefter in för att undersöka om det finns farliga kemikalier. Även räddningstjänsten och personal från miljöförvaltningen var på plats, när inventeringen och saneringen startade vid 11-tiden på torsdagen.
Mannen, som äger huset, är åtalad misstänkt för olaga kemikaliehantering, och bor sedan branden på annan plats.
– Brottsutredningen pågår under hela torsdagen. Vi tittar efter eventuella brottsliga inventarier och utifrån vad vi hittar hur det ska hanteras. Vi vet inte nu om det som finns i huset är farligt, eller inte, säger polisens insatsledare Joakim Karlén.

Kommunens miljöförvaltning kopplades in i utredningen när det framkom misstankar om farliga kemikalier i huset.
– Det finns ämnen som inte ska finnas där, säger miljöchef Sven-Inge Svensson, som inte kan gå in på vad det är för kemikalier, eftersom det pågår en brottsutredning om miljöbrott.
Han var på plats med två miljöinspektörer under inventeringen.
Två gasoltuber togs ut ur huset på förmiddagen och placerades en bit från uthuset där inventeringen och saneringen utförs.

Flera grannar oroades av den plötsliga uppståndelsen på den annars fridfulla villagatan.
– Vi har inte märkt något konstigt, förutom den sena fredagskvällen då det började brinna. Det utvecklades inte till en riktig brand utan det rök kraftigt från några sladdar och andra föremål i uthuset till villan, berättar Berit Johansson.
Hon har bott vid gatan i tio år men har inte haft mer än sporadisk kontakt med sin granne i huset tvärs över gatan.
Tord Liedman, också granne, beskriver mannen som lugn och säregen.
– Mannen i huset åkte i väg med ambulans efter branden. Röken luktade mycket konstigt, berättar han.
– Detta är lugna gatan och så plötsligt kommer bombgruppen, polisen och räddningstjänsten och gatan spärras av. Det känns otäckt och det blir en viss oro, säger Berit Johansson.

Det som först verkade vara en liten brand i ett uthus vid en villa har utvecklat sig till en större utredning.

Läs mer:

[contentcards class="skd-related-link" url="http://www.nsk.se/2018/04/08/brand-i-forrad-i-vastra-torup/"]

Dagens fråga

Brukar du få julklapp av din arbetsgivare?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×