Risk att husen förfaller

HÄSSLEHOLM I Västra Göinge hembygdsförening, som förvaltar tolv byggnader i Hässleholms hembygdspark, är man trött på att kommunen inte lämnar besked.
Hässleholm • Publicerad 17 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Olavi Olson vill att kommunen tar över husen i hembygdsparken. 
Foto: Kristina Höjendal/Arkiv
Olavi Olson vill att kommunen tar över husen i hembygdsparken. Foto: Kristina Höjendal/Arkiv

– Det har gått 1,5 år sedan vi skickade in vår skrivelse och då såg jag det här som angeläget, säger Olavi Olsson.

– Jag är ledsen för att man inte fattar beslut i frågan.

Han förklarar att även om hembygdsföreningen officiellt var den som flyttade dit byggnaderna så var det många gånger kommunen som finansierade flytten. I föreningen finns i dag varken kunskapen eller tiden att renovera byggnaderna.

– Nu är det ju en risk att byggnaderna förfaller gradvis, säger han och nämner stora behov av rödfärgning och åtgärder på tak, liksom att Ölandskvarnen behöver ses över.

Liksom Arne Dahlström är Olavi Olsson inne på att kommunen måste prioritera:

– Man kan se över om man behöver alla byggnader. Många liknar varandra och det finns andra likadana runt om i Skåne. Men hembygdsparken i Hässleholm tycker jag är angelägen av det skälet att den är en grön lunga, mitt i stan, med många besökare från morgon till kväll, säger han.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.