Välkommet initiativ mot nerskräpningen

Centerpartiet vill att användningen av engångsartiklar i plats ska fasas ut. Det är ett välkommet initiativ.
Fler och fler blir medvetna om nedskräpningen och vi har redan sett företagsamma sugrörsförbud på flera ställen. I Malmö har till exempel nattklubben Wonk tagit bort sugrören.
Ingen strandpromenad och inget hav är fritt från plastskräp, varken utomlands eller här hemma. Tyvärr har plast mycket långt liv. Djur dör eller skadas i hundratusentals när de fastnar i eller sväljer plasten.
Storbritannien har gått före med ett förbud mot plastartiklar som sugrör och skedar. Skottland kan redan nästa år ha sitt förbud på plats i praktiken.
Engångsplasten behövs inte. Det finns engångsartiklar av andra, hållbara material som fungerar lika bra. Bland annat har förskare tagit från ”flytande trä”, som är genomskinligt och ser ut precis som plast, men är biologiskt nedbrytbart. Det finns trevliga och mindre resurskrävande pappsugrör, eller permanenta sugrör i metall för den som behöver hjälp med drickandet regelbundet, så det är ingen risk att sugrör försvinner från marknaden.
Det är ännu viktigare att fasa ut dessa produkter på andra ställen än i Sverige, där man lägger sina sopor på hög istället för att bränna dem. Men någon måste börja och vi har ingen ursäkt för att inte vara en av de första som gör den här omställningen.

×