Annons

”Viktigt att ta oron på allvar”

hässleholm Ambulanspersonalens farhågor för ökad belastning, risk för övertid och sämre patientsäkerhet måste tas på stort allvar, menar Jonas Svärd, huvudskyddsombud för ambulansvården i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 17 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

‑ Arbetsgivaren är välinformerade om denna oro och har på begäran gjort en risk- o konsekvensanalys samt ålagt sig om att detta är ett försök fram tills augusti och att bilen då ska flyttas tillbaka till Hässleholm och att en analys görs tillsammans med personalen. Arbetsgivaren har också lovat att det inte kommer att bli några förändringar av schemat i nuläget, förklarar Jonas Svärd.

Vårdförbundet har också efterfrågat statistik på hur många turer transportbilen kör som egentligen skulle körts av akutambulanser för att på så sett kunna få en blick över hur belastningen ser ut.

Annons

‑Den statistiken finns hos Region Skåne som ännu inte gett access till den. Visar det sig att tillgängligheten blir försämrad på akuta uppdrag så är det mer resurser i form av akutambulanser, med den kompetenshöjning som det medför, man måste tillföra i Hässleholm, fortsätter Jonas Svärd.

I den nya ambulansorganisationen från Region Skåne är transportbilsorganisationen en egen regional del som ska drivas av Region Skåne själv. Transportambulanserna är inte medräknade i avtalet med Premedic, som kör ambulanserna i distriktet. På sikt kommer regionen att sköta dessa själva.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons