Badförbud i Finjasjön och slöjd på tapeten

Personligt Det här var rubrikerna i Norra Skåne för 25 år sedan.
Personligt • Publicerad 18 maj 2018 • Uppdaterad 29 november 2021

Redan i början av maj togs tvenne symboliska spadtag som för P2 in i en ny era som storgarnison.

En ny kasernbyggnad uppförs för att kunna ta emot A3 och flygvapenkompaniet. Även sker en om- och tillbyggnad av kanslihuset för de gemensamma stabsfunktionerna. Det blir här en tillbyggnad i form av ett nytt ”skepp” på 1000 kvadratmeter.

Sammanlagda kostnaden beräknas till cirka 23 miljoner kronor. ”Det känns stimulerande att vi kommit så här långt i förändringsarbetet”, säger regementschefen Mats Hansson, ”och vi gör vårt bästa för att ta emot våra nya gäster på området”.

Men på stadens andra, gamla regemente är det definitivt slutmarscherat.

De nya herrarna där är Huven AB, som på några få år byggt upp ett civilt minisamhälle på klassisk militär mark. Resultaten bedöms som storartade, och nyligen invigdes det nygamla T4 med pompa och ståt.

Byggbolaget Peab överlämnade därvid en ung lönn som planterades av Huvens ordförande Gunnar Bengtsson och vd Stefan Fyrner.

Det är sju år sedan regementet lämnade området och samlokaliserades med P2, och på de åren har verksamheter skapats som nu sysselsätter lika många personer som på den militära tiden. Här har en ny stadsdel kommit till.

Mot skapandet av nya 21:an kommer kritik från naturvänner, företrädda av Arne Gustavsson i Göingebiologerna. Man hävdar att en hundra meter bred zon avverkats för vägbygget. ”De kunde ju ha sparat naturliga träddungar och anpassat sig efter vad som redan finns i naturen, i stället för att plantera nya träd och buskar längs vägen”.

Vägverket kör fram genom kullar och enebackar norr om staden mellan Ignaberga och Finja, men platschefen Conny Wallentin säger att den röjda ”gatan” är bara hälften så bred och att det inte blir frågan om trädplantering invid nya 21:an.

På kommunens gatukontor finns Göran Göransson som är nöjd med Vägverkets arbeten hittills och säger att naturen kommer att läka eventuella skador rätt så bra. Frågan är – ett fult sår eller ett lyft för miljön.

Kristianssons charkuteri är stadens enda i branschen och har ända sedan 1926 producerat korvar, pastejer, skinkor och annat mums under namnet ”Kristianssons”.

Företaget håller till i två rosa hus som ligger idylliskt nedanför Läredabro och drivs sedan ett år tillbaka i ny regi av Anders Johansson och Åke Jönsson, tillsammans med Sven Oscarsson. Från den lilla fabriken levereras 46 olika produkter, allt från nykokta grisknorrar till nyheten ”Hässleholmskorv”.

”Min speciella favorit är grisknorrarna”, säger Åke, ”dom kan man äta som godis”, smackar han förtjust.

Även i år kommer det att vara badförbud i Finjasjön.

”Inte av bakteriologiska skäl utan för att det fortfarande finns risk för förekomst av algtoxiner”, säger miljö- och hälsoskyddschefen Charles Wadbro.

Sedan Finjasjö-projektet genom utfiskning av skräpfisk flöt in i en ny fas kan man spåra en aning mer optimistiska tongångar beträffande sjöns framtid. Inom kort lär det dock komma upp badförbudsskyltar, men det är ändå vissa som ”lögar” sig både på stranden och i vattnet.

Värst är det när sjön ”blommar” säger en man och slänger sig i vattnet.

Rädda slöjden i skolan, lyder en paroll från Hässleholms slöjdlärarkår.

Bakom ligger farhågor för hur det ska bli med slöjdämnet i den nya läroplan som ska beslutas i höst. ”Besinna att det finns kunskaper som inte står i böcker men som ger praktiska färdigheter att ta med sig ut i livet”, framhåller slöjdlärarna.

Nyligen skickades en stor brun kartong till riksdagshuset och den innehöll 349 brev, ett till varje ledamot. – Samhället behöver kreativa och innovativa människor, kluriga människor som tänker. Det är slöjden i ett nötskal, säger Gösta Johansson som är en av lärarna som agerar.

bild 1/8
Magdalena Nilsson går i sexan. Idag kan hennes lärare Gösta Johansson ge henne praktiska kunskaper att ta med i livet men hur blir det med slöjden framöver?
Arkiv: Jörgen Ahlström
Två symboliska spadtag för P2:s utveckling som storgarnison. Övre: Håkan Stackebo, Anders Kristell och Mats Hansson. Undre: Christer Ewe, Sven-Göran Bengtsson och Mats Hansson.
Arkiv: Mats Wivel
De nya herrarna på T4-området gräver vidare. Gunnar Bengtsson, ordförande och Stefan Fyrner.
Arkiv: Åke Ljungberg
Gunnar Bengsson och Sune Fyrner tog tacksamt emot Peabs gåva från Per-Olof Nilsson och såg genast till att plantera den.
Arkiv: Åke Ljungberg
Den nya korsningen mellan väg 21 och 24:an i Finja.
Arkiv: Lennart Månsson, Bildbyrån
Sedan ett år tillbaka är det Anders Johansson och Åke Jönsson som äger Kristianstads charkfabrik.
Arkiv: Åke Ljungberg
Pamela och Angelica Geoffre från Sösdala får nöja sig med att leka på stranden när det är badförbud i Finjasjön.
Arkiv: Olle Andersson
Jenny Nilsson tycker att matte är viktigare än slöjd. Men slöjd är roligare.
Arkiv: Jörgen Ahlström
Magdalena Nilsson går i sexan. Idag kan hennes lärare Gösta Johansson ge henne praktiska kunskaper att ta med i livet men hur blir det med slöjden framöver?
Arkiv: Jörgen Ahlström
Två symboliska spadtag för P2:s utveckling som storgarnison. Övre: Håkan Stackebo, Anders Kristell och Mats Hansson. Undre: Christer Ewe, Sven-Göran Bengtsson och Mats Hansson.
Arkiv: Mats Wivel
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.