Kultur

Bakom kulisserna i Almedalen

Regissören Cecilia Björks långfilmsdebut har premiär i dag. Foto: Sofia Runarsdotter
Artikel Kultur och Nöje Tre somrar i rad har filmregissören Cecilia Björk följt aktiviteterna under Almedalsveckan på Gotland. Resultatet är långfilmsdokumentären En bra vecka för demokratin som får biopremiär på fredag.
– Jag längtade väldigt starkt efter andra bilder av politik än de man ser i nyhetsmedier, säger hon.

Dokumentären En bra vecka för demokratin är regissören Cecilia Björks långfilmsdebut och bygger på filmmaterial från tre Almedalsveckor – 2015. 2016 och 2017. Från början var tanken inte alls att det skulle bli vare sig en långfilm eller ett så omfattande filmarbete.

– 2014 hade jag precis gjort klart min första film, Saliga, som är en kortdokumentär om ett årligen återkommande frikyrkomöte på Hönö utanför Göteborg, berättar Cecilia Björk på telefon från Stockholm. Sedan var jag på Gotland samtidigt som det var Almedalsveckan. Det var väldigt fascinerande och jag såg uppenbara paralleller till Saliga. Almedalen är också en mötesplats på sommaren som byggs upp och försvinner och dit det kommer mycket folk på kort tid och förändrar platsen. Sådana här mötesplatser har ett specifikt syfte. Man åker till den kristna mötesplatsen för att stärkas i sin tro och sin identitet som kristen och till Almedalen om man är en politisk varelse och vill bli stärkt i tron på att demokratin är viktig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Pompeo ilsken över Lais gripande

Hongkongpolisen sökte igenom tidningen Apple Dailys högkvarter på måndagen sedan dess grundare Jimmy Lai gripits.
Hongkongpolisen sökte igenom tidningen Apple Dailys högkvarter på måndagen sedan dess grundare Jimmy Lai gripits.
Foto: Apple Daily/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s utrikesminister Mike Pompeo riktar kritik mot Kina, sedan mediemogulen och demokratiaktivisten Jimmy Lai gripits på måndagen.

– Lai var inget annat än en patriot som ville bra saker för Hongkongs folk, säger Pompeo och tillägger att han inte tror att Kina kommer att ändra sig i frågan om Hongkong.

Lai, två av hans söner, och flera andra i ledarskiktet på mediebolaget Next Digital greps i enlighet med den nya nationella säkerhetslagen.

Utrikes

Fler än 20 miljoner coronasmittade

Människor med munskydd vid en marknad i indiska Jammu. Indien har blivit ett av de värst drabbade länderna i världen.
Människor med munskydd vid en marknad i indiska Jammu. Indien har blivit ett av de värst drabbade länderna i världen.
Foto: Channi Anand
Utrikes
Utrikes

Antalet som har bekräftats smittade av det nya coronaviruset i världen har nu passerat 20 miljoner, enligt sammanställningen vid amerikanska Johns Hopkins University.

Drygt hälften av fallen har registrerats i USA, Brasilien och Indien.

Antalet döda är fler än 730 000. Även här är USA och Brasilien värst drabbade, sett till totalantalet, följda av Mexiko, Storbritannien och Indien.

Inrikes

Grovt brott i Vansbro – en person anhållen

Polisen kallades till en adress i Vansbro efter att ett grovt brott hade inträffat. Arkivbild.
Polisen kallades till en adress i Vansbro efter att ett grovt brott hade inträffat. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen utreder ett misstänkt grovt brott i Vansbro i Dalarnas län. En person fördes till sjukhus under kvällen och en person har under natten anhållits.

– En person är anhållen efter förhör, så det är åklagare som har förundersökningen nu, säger Torbjörn Roos, vakhavande befäl vid polisen i region Bergslagen, till TT.

Larmet kom strax innan halv nio på måndagskvällen. Både polis och ambulans kallades dit och området har varit avspärrat medan en teknisk undersökning har gjorts.

Det är oklart hur skadad personen som fördes till sjukhus är.

– Men personen var vid medvetande och talbar när vi kom till platsen, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen, till P4 Dalarna.

Det misstänkta brottet har enligt henne skett i en privat inomhusmiljö.

Polisen har inte gått ut med vilken brottsrubricering händelsen har fått.

– Vi gör inte det nu under natten. VI kommer att prata med åklagaren i morgon, och se vad vi kan lämna för information, säger Torbjörn Roos till TT.

Utrikes

Person skjuten utanför Vita huset

President Donald Trump lämnar presskonferensen tillsammans med personal från Secret Service.
President Donald Trump lämnar presskonferensen tillsammans med personal från Secret Service.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump avbröt en presskonferens och eskorterades bort av säkerhetspersonal, sedan en person skjutits utanför Vita huset.

Trump återvände strax efteråt till presskonferensen – där journalisterna stängts in i samband med händelsen. Presidenten beskrev själv vad som hänt och att den skjutne så vitt han vet varit beväpnad.

– Det var en skjutning utanför Vita huset. Det verkar vara helt under kontroll. Men det var en riktig skjutning, och någon har förts till sjukhus och jag vet inte tillståndet på den personen. Det verkar som att personen sköts av Secret Service, så vi får se vad som händer.

Polisorganisationen Secret Service, som ansvarar för presidentens säkerhet, bekräftar att en polisman var inblandad i skjutningen.

Trump sade sig inte veta mycket mer om händelsen.

– Det kanske inte hade något att göra med mig, sade presidenten och tillade att personen blivit skjuten strax utanför Vita husets instängslade område.

På frågan om Trump var skakad av händelsen svarade presidenten:

– Jag vet inte, verkar jag skakad?, sade han och fortsatte:

– Världen har alltid varit en farlig plats. Det är inte något som är unikt.

Poliser samlades snabbt vid Vita huset.
Poliser samlades snabbt vid Vita huset.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Utrikes

Tio döda i protester i Etiopien

Många personer har dödats i oroligheter i Etiopien.
Utrikes
Utrikes

Minst tio personer har dödats och fler än 30 uppges ha skadats i sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i södra Etiopien.

Bakgrunden till oroligheterna är att flera aktivister och andra personer i söndags greps. De frihetsberövade tillhör folkgruppen Wolaita och vill bilda en ny autonom region.

Sammandrabbningarna skedde i städerna Boditi och Sodo. En av de dödade uppges vara en 14-årig pojke.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Inrikes

Soldat får ersättning för förfrysta fötter

En soldat får ersättning efter att hen fått förfrysningsskador på fötterna. Arkivbild.
En soldat får ersättning efter att hen fått förfrysningsskador på fötterna. Arkivbild.
Foto: Försvarsmakten
Inrikes
Inrikes

Under en övning med Försvarsmakten 2016 fick en soldat förfrysningsskador på fötterna, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland. Nu har den statliga myndigheten Kammarkollegiet beslutat att soldaten ska få 79 400 kronor i ersättning för sveda, värk och för den medicinska invaliditet som blev följden av skadorna.

Den aktör som ska stå för notan är Försvarsmakten, som anses vara ansvarig för soldatens skador.

Utrikes

Nya gatuprotester i Belarus – demonstrant död

Polis drabbade samman med oppositionsanhängare i Belarus huvudstad Minsk på söndagen.
Polis drabbade samman med oppositionsanhängare i Belarus huvudstad Minsk på söndagen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes För andra dagen i rad rasar protester i Belarus mot vad oppositionsanhängare kallar ett riggat presidentval. Sveriges utrikesminister Ann Linde varnar nu landet att utvecklingen kan få diplomatiska konsekvenser.
PREMIUM

På måndagskvällen drabbade oppositionsanhängare och polis återigen samman i den belarusiska huvudstaden Minsk. Enligt landets polis ska en demonstrant ha avlidit till följd av skador han fick när en hemgjord explosiv anordning detonerade i hans hand.

För nyhetsbyrån Reuters berättar ett vittne att minst 30 personer gripits och att polisen gått till angrepp med batonger. Liksom under valsöndagens protester, då tiotals demonstranter skadades och tusentals greps, använder polisen vattenkanoner, chockgranater och gummikulor för att skingra protestdeltagarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Man United vidare – trots Johnssons storspel

Karl-Johan Johnsson stoppar Marcus Rashfords avslut – med en av många fina räddningar mot Manchester United.
Karl-Johan Johnsson stoppar Marcus Rashfords avslut – med en av många fina räddningar mot Manchester United.
Foto: Sascha Steinbach/AP/TT
Sport
Sport Karl-Johan Johnsson radade upp den ena spektakulära räddningen efter den andra.
Men trots svenskens storspel är det slutspelat för FC Köpenhamn i Europa League.
Manchester United vann med 1–0 och är vidare till semifinal.
PREMIUM

Det var svensktätt värre på Rheinenergiestadion i Köln där FC Köpenhamn tog sig an Manchester United i Europa Leagues kvartsfinal.

Victor Nilsson Lindelöf (inbytt i den andra halvleken) inledde på bänken för United, precis som Pierre Bengtsson (inbytt i första) och Sotirios Papagiannopoulos i FCK.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL