Lund värdstad för årets Musikhjälp

Kultur och Nöje Efter Uppsala, Linköping, Örebro och Umeå är det Lunds tur. 10-16 december sänder Musikhjälpen från Stortorget i Lund.
Publicerad 18 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
2017 var musikhjälpen i Umeå. I år är det Lunds tur att vara värdstad. foto: TT
2017 var musikhjälpen i Umeå. I år är det Lunds tur att vara värdstad. foto: TT

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som funnits sedan 2008. En decembervecka varje år sänder man dygnet runt i P3 och SVT/SVT play från en svensk stad för att tillsammans med Radiohjälpen lyfta fram en undangömd humanitär katastrof och samla in pengar.

På fredagen avslöjades att årets värdstad blir Lund och att Musikhjälpens glasbur ska på byggas upp på Stortorget,

– Det här är vi väldigt, väldigt glada för, säger Johannes Björk som är arrangemangschef i Lunds kommun. Musikhjälpen är inget man ansöker om utan man visar sitt intresse så vi har haft kontakt några år och det var i år vi fick till det. Det blir jättebra med Stortorget för att få plats med alla publik och sedan har vi Stadshallen där projektet delvis kommer att bo, ha administration och annat.

Varför passar Lund bra för Musikhjälpen?

– Det allra viktigaste är nog att Lund har organisationer och personer som engagerar sig i samhällsfrågor och Musikhjälpen kan hjälpa till att kanalisera den viljan. Det kan bli en kraftsamling där vi enas kring Musikhjälpens tema. I Lund finns så mycket kreativitet också. Det blir en manifestation av kulturstaden Lund, idrottsstaden Lund och den ideella staden Lund. Många gånger tänker man att i Lund sitter man bara och tänker men här finns en enorm kraft och vilja att göra skillnad och det är det stora och viktiga arbetet med Musikhjälpen.

Johannes Björk menar också att Musikhjälpen kan vara en bra kick för Lunds musikliv.

– Lund har länge varit en musikstad om man tänker på Popstad på 90-talet till exempel, säger han. Det är vi fortfarande och även om det var tydligare då för tjugo år sedan så finns den där kreativa myllan fortfarande kvar och vi behöver fler sådana här forum, så att det här kommer fram. Sedan jobbar vi kommunen just nu också med en evenamangsstrategi, vi är mitt i en sådan process, då blir det också extra viktigt med det här evenemanget.

Vilket insamlingstema Musikhjälpen ska ha i år avslöjas senare i höst liksom vilka tre programledare som ska bo i Musikhjälpens glasbur och sända 144 timmar i sträck.

I buren får de besök av artister och andra som engagerar sig i arbetet och insamlingen bygger också på publikens låtönskningar som utgör all musik som spelas i programmet.

När Johannes Björk får önska artister eller andra gäster i buren bli svaret:

– Åh, det var en svår fråga. Magnus Tingsek känns gött om han hade fått vara med. Och det finns många talanger i Lund, många ståuppare och humorartister till exempel. Och Timbuktu vill man absolut se!

Fakta:

Här har Musikhjälpen varit tidigare:

2008: Malmö 13-19 december, årets tema var ”67 miljoner flyktingar behöver din hjälp”

2009: Göteborg 14-20 december, årets tema var ”Din musik stoppar malaria”

2010: Malmö 13-19 december, årets tema var ”Barn är inte till salu”

2011: Göteborg 12-18 december, årets tema var ”Alla flickor har rätt att gå i skolan”

2012: Malmö 10-16 december, årets tema var ”Barnen i slummen har rätt till rent vatten”

2013: Göteborg 9-15 december, årets tema var ”Alla tjejers rätt att överleva sin graviditet”

2014: Uppsala 8-14 december, årets tema var ”Hjälp oss stoppa spridningen av hiv”

2015: Linköping 13-19 december, årets tema var ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”

2016: Örebro 12-18 december, årets tema var ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”

2017: Umeå 11-17 december, årets tema var ”Barn är inte salu”

I Umeå samlade Musikhjälpen in 74 miljoner kronor

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.