Vinslöv Hugga ved, smida, tvätta kläder för hand och slipa lien. Det var saker som var vardagssysslor på 30-talet på landet. Nu vet också tredjeklassarna i Vinslöv hur det var att leva förr i tiden.
Hässleholm • Publicerad 22 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

För tionde året ställer hembygdsföreningens medlemmar upp och visar hur det var att leva förr i tiden, när det inte fanns vare sig elektricitet eller tvättmaskin och när man fick laga och tillverka saker helt själv.

– Tredje klass är en bra ålder att visa hur det gick till förr i världen, säger Karin som är en av många medlemmar i hembygdsföreningen som ställer upp för klasserna på Västergårda hembygdsmuseum.

Redan på gårdsplanen framför husen är det liv och rörelse. Här smids det planer. Rättare sagt grillspett. Varje elev får tillverka ett eget grillspett och förse det med sina initialer.

Längre in bland de gamla husen får eleverna såga björkved och hugga.

Det låter farligt, men allt är noga övervakat av män och kvinnor från föreningen. Skyddsutrustning och gamla kläder hör till.

– Alla har fått klätt ut sig i kläder från förr och vi har döpt om alla barnen till namn som var vanliga på den tiden, berättar en av damerna och visar in i ett av husen där det också pågår verksamheter.

I köket lagas det krabbelurer och in ett annat rum får eleverna lära sig om luffarslöjd. Barnen får också veta lite om det som styrde samhället förr, skrönor och berättelser som skulle hålla barn borta från farliga platser.

Ute på gårdsplanen är det stortvätt. Det eldas för att värma vatten till tvätten. Såpa och skurbräda är annat än tvättmaskin. Mycket ska också manglas och hängas upp på torkstreck.

Under måndag, tisdag och onsdag fortsätter livet på Västergårda. Alla tredjeklassare i Vinslöv ska lära sig om arbetet förr i tiden.

Varje dag avslutas med lunch. Men inte utan dramatik.

Plötsligt börjar det brinna och barnen får agera brandmän, langa vatten till den gamla brandsprutan och rädda gården från att brinna ner.

– Att visa upp hembygdsgården och allt vi har är också ett sätt att lära barnen vikten av att bevara det gamla för framtiden, avslutar Karin.

bild 1/10
Den gamla ”brandbilen” kom till användning under dagen på Västergårda.
Foto: Hans Bryngelson
Vid en smidesverkstad på gårdsplanen fick eleverna göra sitt eget grillspett.
Foto: Hans Bryngelson
Ellie Lager i elden med sitt grillspett.Foto: Hans Bryngelson
Yvonne Nilsson lär ut luffarslöjd till eleverna.
Foto: hans Bryngelson
Det var mycket slit innan man kunde få värme i sitt hus förr i tiden. Här sågas det bränne.Foto: hans Bryngelson
Isabell tar i för att klyva björkved. Foto; hans Bryngelson
Foto: Hans Bryngelson
Tvättbräda var dåtidens tvättmaskin, och sina strumpor tvättade man för hand.
Foto: Hans Bryngelson
Anton Martinsson och Isabell Landgren sågar bränne.
Nej, det var inte någon soppa. Det var tvättvatten som skulle bli varmt.
Foto: Hans Bryngelson
Dåtidens tvättmaskin. Det blev en lärdom för tredjeklassarna i Vinslöv.Foto: hans Bryngelson
Den gamla ”brandbilen” kom till användning under dagen på Västergårda.
Foto: Hans Bryngelson
Vid en smidesverkstad på gårdsplanen fick eleverna göra sitt eget grillspett.
Foto: Hans Bryngelson
Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.