Brå vill få föreningar att nattvandra

Hässleholm • Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Kommunen samarbetar med nattvandring.nu i det projekt där man nu ska försöka engagera traditionella föreningar att nattvandra. Foto: Toomas Laagus/Arkiv
Kommunen samarbetar med nattvandring.nu i det projekt där man nu ska försöka engagera traditionella föreningar att nattvandra. Foto: Toomas Laagus/Arkiv

Nattvandring har förekommit i olika former i Hässleholm och orterna runt omkring genom åren, men det har varit svårt att få någon kontinuitet i det. Nu tar kommunen ett nytt grepp med förhoppningen att det ska bli stabilitet i det hela.

– Vi ska göra ett försök med att låta föreningar nattvandra mot att de får ett bidrag för varje vandring de gör, säger Annica Nilsson som är samordnare på Brå i Hässleholm.

Hur stort kommer det här bidraget att vara?

– Det blir 1 500 kronor per vandring, och det är mer än vad det är på andra ställen. För det här finns i en del andra kommuner, säger Annica Nilsson.

Pengarna har skjutits till av socialnämnden som en del av deras budget.

– Vi har verkligen velat göra någonting, och det var något som vi var överens om i nämnden, säger Sven-Erik Andersson (C) som är ordförande i Brå.

Att man nu söker sig till traditionella föreningar beror på att där finns oftast en fungerande organisation, och det kan vara ett sätt för dem att tjäna pengar.

– Många är trötta på att sälja saker och då kan det här vara ett alternativ. Dessutom känner de oftast ungdomarna på orten, och kan man få med någon A-lagsspelare på nattvandring så är det ännu bättre för de är ofta förebilder, säger Annica Nilsson.

– Sen är vi inte emot traditionell nattvandring, absolut inte. Man ska se det som att det kompletterar vartannat, säger Robin Gustavsson (KD) som är vice ordförande i Brå.

Planen är att Brå ska gå ut med information till föreningarna innan sommaren.

– Vi vill ha igång det här så snabbt som möjligt. Sen ska de som anmäler sig få lite utbildning, så det tar lite tid, säger Annica Nilsson.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.