Eleverna tog del av politikernas åsikter

Östra Göinge • Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Representanter från samtliga partier i fullmäktige i Östra Göinge var på plats i Sibbhult för att presentera sina partier och delta i en politisk debatt inför elever från Göinge utbildningscenter (GUC).

Två av eleverna, Malek och Hamza, kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan. Deras dröm är solklar – de vill jobba.

– Jag vill bli polis, säger Hamza.

– Jag vill jobba med teknik. Datateknik, säger Malek.

De berättar att vardagen kan vara svår, det finns inte jättemycket att göra för unga killar i Broby och det blir ofta att de sitter hemma.

De pratar redan hyfsad svenska, men inser att de har en bra bit kvar innan de är redo för arbetsmarknaden.

Totalt sett ser de dock positivt på framtiden. De tror och hoppas att de kommer att få jobb så småningom.

Integration var en central fråga i debatten och det är som bekant en fråga som hänger ihop med bland annat jobbfrågan, bostadsfrågan och trygghetsfrågan.

Partierna var överens om att utbildning – och i förlängningen jobb – samt att lära sig språket är avgörande för integrationen.

Patric Åberg (M) lyfte fram vikten av solidariskt mottagande, att alla måste hjälpa till. Alla kommuner i Sverige och alla länder i Europa måste dela på ansvaret för att det ska fungera, menade han och påpekade att han har sagt samma sak i fem år.

Anders Bengtsson (S) kritiserade den styrande femklövern, men hyllade förvaltningen, som enligt Bengtsson klarat av mottagandet trots det politiska styret. Han ser positivt på att det kommer nyanlända till kommunen och ser det som enda möjligheten för kommunen öka befolkningsmängden.

– För att bibehålla den kommunala servicen måste vi bli fler, säger Bengtsson.

Magnus Nilsson (KD) pekade på vikten av ”personlig integration”:

– Är jag personligen villig att bjuda hem och lära känna personer från andra byar och andra länder är det en bra början. Jag kan inte bjuda hem alla, men om jag bjuder hem några och du bjuder hem några, då har vi kommit en bit på vägen.

Sofia Nilsson (C) och Magnus Nilsson (KD) vill sänka trösklarna till arbetsmarknaden, men fick mothugg av Anders Bengtsson (S) som menade att det då var risk för lönedumpning.

På det hela taget blev debatten aldrig hätsk, det var saklig och respektfull ton under ledning av moderatorn Maja Ögren Andersson.

Daniel Jönsson (M), lärare på GUC, hällde ju lite bensin på integrationsfrågan med ett kontroversiellt utspel inför fullmäktige om nyanlända (han sa att han i sitt jobb på GUC ”stött på resonemang, värderingar och tankar som förvånat mig. Som oroat mig. Som ibland gjort mig lite förbannad”).

Men Jönsson var med och anordnade den här debatten och var därför inte en av debattörerna.

bild 1/2
Politisk debatt i Sibbhult. Ytte Hjert (L), Patric Åberg (M) och Magnus Nilsson (KD).
Hamza, 18, och Malek, 17, från Syrien följde politikernas debatt i Sibbhult.
Politisk debatt i Sibbhult. Ytte Hjert (L), Patric Åberg (M) och Magnus Nilsson (KD).
Hamza, 18, och Malek, 17, från Syrien följde politikernas debatt i Sibbhult.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.