Förslag: Tappa Finjasjön på vatten

HÄSSLEHOLM Nu krävs radikala grepp, menar Anita Johannesson (Kommunens Röst) – som vill att sjön tappas på vatten så att alla gamla miljösynder kan grävas bort.
Hässleholm • Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I Finjasjön har Försvarsmakten dumpat 20 000 granater och samtidigt läcker stora mängder slam från botten.

– Muddring samt utfiskning har provats men sjön verkar inte bli friskare, skriver fullmäktigeledamoten Anita Johannesson, medlem i partiet Kommunens Röst, i ett nytt förslag.

Ett omfattande grepp för att få sjön frisk igen menar hon skulle vara att tömma hela sjön på vatten, ungefär som i Vinslövssjön, och sedan schakta bort den historiska miljöskuld som slammet från undermålig rening tillsammans med dumpad ammunition utgör.

– Detta är givetvis ett oerhört stort ingrepp som kräver en förstudie. Undertecknad utgår ifrån att det krävs en rad tillstånd och en vattendom, skriver hon och konstaterar att kostnaden kommer att bli ”ohanterlig” för Hässleholms kommun.

– Därför bör även finansieringen utredas. Staten och EU torde vara de som kan hantera kostnaden om medel kan frigöras. Projektet borde vara av intresse för såväl universitet och högskolor med miljöutbildningar som för staten och EU då problematiken finns på många platser.

Anita Johannesson vill att kommunen gör en förstudie som även omfattar Sötekärrsbäcken.Om bäckens påverkan försvinner tror hon att en rensad botten, ändrat tillflöde av renat avloppsvatten och eventuella våtmarker på Hovdala skulle kunna innebära att miljöskulden till barn och barnbarn korrigerades.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.