Sonja ställer ut tavlor i ny lokal

HALLARYD Sonja Hallberg visar för nionde året sina målningar under Mors dag-helgen. Men i år är det ny plats för utställningen – den gamla affärslokalen vid Svaneholm ungefär mitt i Hallaryd.
Osby • Publicerad 23 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Sonja Hallberg sitter och målar in i det sista.

– Jag vet inte om jag hinner bli klar med den här, säger hon, det är I barndomslandet nr 2 som hon sitter och pillar med. I barndomslandet nr 1 är klar.

Utanför fönstret i ateljén spirar försommargrönskan. Det råder ett lugn i hemmet där det finns mycket att titta på. Maken samlar på kor och de dyker upp här och var. Sonja samlar på det mesta. Glas i många färger och former står i fönstren.

I vardagsrummet har Sonja burit ner tavlorna som ska iväg till utställningen inte så långt från Sonjas hus i Hallaryd. Svaneholm ligger granne med Hallarydsgården och sonjas bekanta har låtit henne förvandla den gamla affärslokalen på gårdsplanen till utställningslokal under helgen den 26-27 maj mellan klockan 12 och 17. Tidigare har hon ställt ut i Hallseryd men i år blir det alltså en helt ny plats.

I årets utställning hittar man några teman som stilleben från hemmet, minnen, och två fönster, den ena med får och den andra med grisar, som skulle kunna göras i glas.

– Det hade varit kul att jobba med glasfönster, säger Sonja, men jag ger mig inte in på något nytt nu, jag har nog med att behärska det jag håller på med.

I år är det inte så många bilder från trädgården.

– Det regnade ju hela hösten, så det gick helt enkelt inte.

Det hänger mycket konst på väggarna hemma hos Sonja, men nästan alla verk är gjorda av andra konstnärer. Exempelvis finns fina porträtt som Sonjas farmor målat.

Varför målar du?

– Därför att jag har massor av bilder i huvudet. Det är små filmer som spelas upp och som jag försöker avbilda. Men det är svårt att få bilden exakt som idén, ibland drar bilden iväg, liksom.

Några minnen som hamnat på Sonjas tavlor är hennes minnen från morfars hem. Men ibland tar hennes målande absurda höjder och fantasin flödar, liksom alla färger.

– Jag är väl både naivist och kolorist, säger Sonja, som alltid gillat konst.

Färgglatt är nog det ord man bäst kan sammanfatta hennes skapande med, och man får titta noga på bilderna, för det finns många detaljer att upptäcka.

Hon använder hobbyfärger och målar på trä, masonit och plywood. Sedan täcker hon målningarna med lack. Det här är en teknik hon utvecklat själv.

– Jag målade akvarell när jag var yngre, säger hon, men jag tycker det är för svårt och jag har inte tålamod att måla i olja.

bild 1/5
Äppeltjuven är en  målning av Sonja Hallberg, Hallaryd. FOTO: SUSANNE GÄRE
Sonja Hallberg jobbar i ateljén in i det sista. FOTO: SUSANNE GÄRE
Under sommaren tar Sonja Hallberg ledigt från målandet. Då ägnar hon sig åt trädgården, där det också finns mycket att upptäcka. Men hon ska också göra två gåramålningar.
FOTO: SUSANNE GÄRE
Serien om hästkor, förekommer också på affischen med inbjudan till utställningen.
Här står målningar som ska ställas ut på lördag-söndag.
Äppeltjuven är en  målning av Sonja Hallberg, Hallaryd. FOTO: SUSANNE GÄRE
Sonja Hallberg jobbar i ateljén in i det sista. FOTO: SUSANNE GÄRE
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.