Lugn manifestation efter mordbrand i moské

HÄSSLEHOLM Uppskattningsvis minst 150 människor samlades på fredagen på Stortorget, där Islamiska kulturcentret höll sin manifestation efter det misstänkta hatbrottet i moskén.
Hässleholm • Publicerad 25 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Uppskattningsvis minst 150 människor samlades vid 14-tiden på fredagen på Stortorget för att uttrycka sitt stöd.

– Vi har invandrat till Sverige från våra länder och flytt alla typer av katastrofer. Vi sökte Sverige för att landet var nummer ett när det gäller trygghet i världen, men blev överraskade av att någon ville skada oss i moskén, sade Ismail Darragi i talet, som översattes till svenska av imamen Othman Al Tawalbeh.

Stunden innan hade fredagsbönen tillfälligt flyttat in i en lokal vid T4-matsalen. Dit kom besökarna – enbart män – som tog av sig skorna, bredde ut sin lilla matta och knäböjde innan imamen trädde fram och talade om allas rätt att leva tillsammans.

Vart moskébesökarna ska ta vägen framöver är inte klart, men enligt Lena Wallentheim (S) är de tre kommunalråden eniga om att kommunen ska försöka hjälpa till om det är möjligt.

På Stortorget samlades både medlemmar och personer som ville uttrycka stöd. Tonårstjejerna Bleona Tahiri, Hanan Abdulrahman och Hiva Ali berömde initiativet:

– Jag tycker att det är jättebra att de talar här och berättar om vad folk går igenom i sina hemländer, menade Hanan Abdulrahman.

De brukar själva inte besöka moskén men berättar att deras släktingar gör det.

Hur ser ni på det som hänt?

– Det är väldigt dåligt. Dessutom att det görs under den viktigaste tiden för oss, ramadan, när moskén behövs som bäst, säger Hiva Ali.

– Det skapar oro, att man inte är så trygg som man tror, menar Hanan Abdulrahman.

Ricardina Christiansen bor i närheten av den nu nerbrända moskén:

– Det är fruktansvärt. Kan det vara nazister som gjort det?

Markus Jensen, Mötesplats Ljungdala, drog ner kraftiga applåder med sitt kärnfulla tal:

– Jag är inte muslim, inte hindu, inte buddhist och inte heller kristen. Det tycker många är konstigt, men man får tycka vad man vill och uttrycka sig. Det som aldrig ska accepteras är att utsättas för våld. Just den här gången var det islam som drabbades.

Lena Wallentheim (S):

– Nu vet vi inte bakgrunden till branden, men polisen säger att den troligtvis är anlagd och det kan jag bara fördöma; anlagda bränder är aldrig acceptabelt. Om det skulle vara riktat mot föreningen så är det dessutom ett angrepp på religionsfriheten.

bild 1/6
Imamen Othman Al Tawalbeh pratade om hur moskén aldrig skadat någon - men nu blivit måltavla för mordbrand. Foto: Kristina Höjendal
Många människor samlades på torget.
Foto: Kristina Höjendal
Islamiska kulturcentrets ordförande Ismail Darragi berättade att han själv mist fyra söner i kriget och sökte tryggheten i Sverige.FOto: Kristina Höjendal
Det skapar oro, menade Bleona Tahiri, Hanan Abdulrahman och Hiva Ali. 
Foto: Kristina Höjendal
Pastor Gunnar Götborg talade om solidaritet. 
Foto: Kristina HÖJENDAL
Fredagsbön i tillfällig moské: T4-matsalen, efter branden i moskén. Moskébrand.
Imamen Othman Al Tawalbeh pratade om hur moskén aldrig skadat någon - men nu blivit måltavla för mordbrand. Foto: Kristina Höjendal
Många människor samlades på torget.
Foto: Kristina Höjendal
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.