Streetracebilar kan beslagtas och skrotas

Osby • Publicerad 25 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Polisen i Ljungby, Markaryd, Älmhult och Osby har i ett inlägg på Facebook flaggat för vad som kan hända med bilar som används illegalt.

I inlägget hänvisas till ett fall i Stockholm, där hovrätten beslutat att en streetracebil med ett värde på nästan 300 000 kronor ska förverkas ”eftersom bilen använts vid allvarlig trafikbrottslighet, som innefattat mycket stora risker för bland annat trafiksäkerhet och som det framstår som utomordentligt angeläget att motverka”.

I Facebookinlägget skriver polisen att det fina vädret innebär att säsongen för så kallade streetrace – olagliga tillställningar där det tävlas med bilar på allmänna vägar eller där man samlas på parkeringsplatser för att sladda runt och göra burn outs – är här.

Polisen i Ljungby, Markaryd, Älmhult och Osby informerar om att man nu kan jobba efter samma modell som i Stockholm, där den dyra streetracebilen beslagtogs och ska förverkas.

”Det innebär i korthet att polisen ej behöver identifiera föraren av ett fordon, utan endast dokumentera, antingen själva eller via insamlat material från till exempel internet att ett fordon används i brottsliga sammanhang för att kunna beslagta och förverka fordonet,” skriver polisen.

– Ofta lägger de ju upp bilder på sociala medier i samband med streetrace, säger Anders Karlsson.

Räcker det då att en bil syns på en bild från ett streetrace vid ett tillfälle för att den ska tas i beslag och skrotas?

Nej, riktigt så är det inte.

Karlsson säger att det fordras ett antal dokumenterade tillfällen för att det ska bli aktuellt.

– Vi får treva oss fram lite med den här lagstiftningen.

På sikt tror han dock att det här kan hjälpa polisen att förhindra illegala street race.

Polisen skriver vidare i Facebookinlägget: ”En annan metod är att underrätta försäkringsbolag om fordon körs av ungdomar under 25 år trots att fordonen är skrivna på en förälder och föräldern intygat att ingen under 25 år brukar fordonet.”

Norra Skåne har vid flera tillfällen och med olika infallsvinklar skrivit om streetrace i Osby.

Anders Karlsson menar att streetrace är något av en vattendelare bland allmänheten. Polisen har fått många reaktioner på inlägget – både positiva och negativa.

Många är missnöjda och menar att det är slöseri med resurser att försöka stoppa streetrace. Varför jaga ungdomar som tycker det är roligt med bilar? Det finns ju grövre brottslighet, lägg resurser på att stoppa den istället, anser vissa som kritiserat polisen.

Samtidigt är det många som anser att streetrace och annan buskörning är ett jätteproblem som måste prioriteras av polisen, berättar Karlsson.

Anders Karlsson säger att polisen aldrig kan acceptera att allmänna vägar spärras av och används till street racing.

– Och det kan komma tusen personer för att titta på, vissa står där med barnvagn inom ett riskområde.

– Jag tycker det är jättebra att ungdomar sysslar med motorsport, men man måste följa gällande regler. De finns ju av en anledning, säger Karlsson.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.