Personalens välvilja räddar bemanningen

Hässleholm Sjukhusets bemanning hänger på att personalen ställer upp och backar varandra för att klara sommaren.
Hässleholm • Publicerad 28 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Sjukhuset räknar med att dra ner med tretton vårdplatser i närsjukvården i sommar. Det är ungefär samma som förra sommaren.Bristen på sjuksköterskor är mycket stor.                                                                    Foto: TT
Sjukhuset räknar med att dra ner med tretton vårdplatser i närsjukvården i sommar. Det är ungefär samma som förra sommaren.Bristen på sjuksköterskor är mycket stor. Foto: TT

– Det är tufft med sköterskebemanningen, säger Caroline Lindahl, sjukhuschef i Hässleholm.

De skånska sjukhusen lider ständig brist på personal, främst sjuksköterskor och när sommarschemat snart sjösätts så blir det ännu tuffare att få ihop personalpusslet. Så har det varit under många somrar och så även i år.

Sjukhuset i Hässleholm är inte lika hårt drabbat som de större sjukhusen.

– Ortopeden är oförändrad, kommenterar Caroline Lindahl.

Där är alla operationer planerade och kan därmed planeras utifrån tillgång på personal.

Närsjukvården genomför samma neddragningar som förra året.

– Vi drar ner på antalet vårdplatser generellt på hela kliniken. Som det ser ut nu så rör det sig om runt 13 vårdplatser, vilket innebär att vi har maximalt 41 platser. I fjor nådde vi maximalt 43-44 platser, säger Matti Pajaujis, chef för närsjukvården i Hässleholm.

Det är svårt att i nuläget säga exakt hur personalläget kommer att se ut över hela sommaren, eftersom det ändrar sig kontinuerligt.

Caroline Lindahl beskriver det som ett ”levande material”.

Bemanningen är ständigt dagsfärsk beroende på vad som sker i bemanningen. Anställda blir sjuka och patienttrycket ändrar sig till och från.

– Jag kan beskriva situationen som mycket sårbar, kommenterar Matti Pajaujis.

Omorganiseringen av tre vårdavdelningar till två på sjukhuset har nyligen genomförts. Antalet vårdplatser förändras marginellt samtidigt som logistik och effektivitet för både patienter och personal ska bli bättre.

– Det finns som sagt inte så mycket att ge på. Sommarbemanningen är en stor utmaning, säger Matti Pajaujis och beskriver läget som ”positivt allvarligt”.

Han betonar att personalens vilja att ställa upp för sjukhuset och varandra för att klara bemanningen betyder väldigt mycket.

Utan personalens engagemang hade läget sett dystrare ut.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.