Arrangörerna: Det är värt att kämpa för

Osby • Publicerad 29 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Norra Skåne berättade i går om helgens streetrace, som lockade över 800 bilar och 4 000 åskådare till Osby. På måndagen pratade tidningen med en person ur arrangörsstaben, som vill vara anonym.

Inträffade det några incidenter?

– Lite smågnabb, men inget vi inte kunde reda ut.

Vad tycker du om helgens evenemang?

– En av de mest lyckade träffarna vi har arrangerat.

Hur många kom?

– Vi slutade räkna efter 800 bilar. Och vi uppskattar att det kom minst 4 000 och tittade på.

Tidningen har skrivit om de illegala streetracen flera gånger och bland annat berättat om planer på att anordna lagliga träffar – planer som runnit ut i sanden.

Det finns dock fortfarande förhoppningar om att någon gång kunna genomföra evenemanget inom lagens gränser.

– Det vi är ute efter är att få stänga av en väg och gasa lite.

I nuläget är det ett illegalt evenemang ni anordnar, hur känner ni inför det?

– Vi är medvetna om att det är olagligt. Givetvis finns det oro. Men det är värt att kämpa för. Vi är beredda att stå till svars för det vi har gjort. Vi lägger ner mycket tid och resurser.

Enligt arrangörerna var polisen på plats i helgen.

– De gav strikta besked om att det inte var okej, att det här är ingenting de kunde ställa sig bakom.

Vilka reaktioner får ni från allmänheten?

– Både positiva och negativa. Alla kan inte tycka om allt, men vi gör allt vi kan för att inte vara ett horn i sidan på någon.

Polisen har upprättat en anmälan mot evenemanget, bland annat mot att allmän väg spärrades av utan tillstånd och mot att biltävling arrangerats på allmän väg.

I fredagens tidningen skrev Norra Skåne om polisens möjligheter att beslagta och förverka bilar som deltar i streetrace. I den artikeln sa lokalpolisområdeschef Anders Karlsson också att polisen aldrig kan acceptera att allmänna vägar spärras av och används till streetracing.

– Jag tycker det är jättebra att ungdomar sysslar med motorsport, men man måste följa gällande regler. De finns ju av en anledning, sa Karlsson.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.