Böter för grov människosmuggling

Skåne En 25-årig man skriven i Danmark döms till villkorligt och 8 000 kronor i böter för grov människosmuggling till Sverige.

Den 2 april stoppades mannen och hans passagerare, som kom från Sri Lanka, när de kom med färjan till Helsingborg.
25-åringen, som skulle till Norge för att hälsa på sin fru, fortsatte men vände om när passageraren, som vände tillbaka till Helsingör vid gränskontrollen i Helsingborg, ringde och bad honom köra över Öresundsbron istället till Sverige.
Han gjorde det och i Malmö fattades gränspolisen misstanke om att passagerarens pass var falskt, vilket det visade sig vara.

Enligt 25-åringen blev han tillfrågad av mannen när han var i Paris om han kunde köra honom till Norge, dit han skulle på en rättegång.
Han nekar till att han tagit betalt för skjutsen, som var en bil hyrd i Tyskland.
Han skulle till Paris för att bland annat hämta saker till en bekant, som flyttat till Danmark och att han hade lånat 15 000 kronor till resan.
Han säger att han inte visste att mannen som han plockade upp var utvisad från Norge

Malmö tingsrätt finner det ställt utom allt tvivel att 25-åringen kände till att passageraren saknade rätt att resa in i Sverige, eftersom han redan var utvisad från Norge och därmed hela Schengenområdet. Tingsrätten konstaterar även att 25-åringen fått 15 000 norska kronor i ersättning av mannen för transporten.

Därmed är åtalet för grov människosmuggling styrkt. Det ger normalt nio månaders fängelse, men tingsrätten konstaterar att han inte är dömd tidigare och att smugglingen inte ingick i en organiserad verksamhet.
Därför döms han till böter och villkorligt.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är du rädd för att det ska börja brinna hemma?

Loading ... Loading ...