Lilla Drevet tar plats på operan

Kultur och Nöje Den populära podcasten Lilla Drevet gör sin första liveinspelning i hemstaden Malmö 31 maj. Då tar poddens producent och programledare Ola Söderholm plats på Malmö Operas stora scen tillsammans med Jonatan Unge och Moa Lundqvist.
Publicerad 29 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Lilla Drevet är en Malmöbaserad podcast med journalisten och ståuppkomikern Ola Söderholm som producent och programledare. Tillsammans med serieskaparna Nanna Johansson och Liv Strömquist och ståuppkomikerna och radiopratarna Moa Lundqvist och Jonatan Unge diskuterar och analyserar han aktuella nyheter och händelser med humor som bas.

Sedan starten 2013 har Lilla Drevet tillhört de mest lyssnade poddarna i Sverige. Just nu har man 106 000 lyssningar per vecka.

– Vi hade flyt när vi startade, den var nog den gången man träffade en våg, säger Ola Söderholm lite blygsamt.

– Många poddar som startade då fick mycket gratis eftersom det fanns en poddhajp men inte så många poddar att lyssna på, fortsätter han. Sedan har vi också jobbat ganska hårt med Lilla Drevet hela tiden. Kulturen kring poddar är ofta att man slår på en mikrofon och pratar lite planlöst, att det ska vara så. Men vi har nog jobbat mer med innehållet och det gör väl podden bättre.

Sedan ett tag tillbaka har Lilla Drevet planerat en miniturné med liveinspelningar på scen i Stockholm, Göteborg och naturligtvis poddens hemstad Malmö. Just det här att hyra in sig på ett ställe och sälja biljetter har de bara gjort en gång tidigare – i Stockholm.

– Vi har spelat in på scen i Almedalen också men det var lite annorlunda, säger Ola Söderholm. Det kan vara kul att göra så här någon gång emellanåt. Rent krasst är det också ett sätt för oss att tjäna lite pengar. Och det är också kul att träffa publiken.

Första stoppet på turnén är Draken i Göteborg i dag, 29 maj. Sedan blir det Intiman i Stockholm 30 maj och slutligen Malmö Opera 31 maj. Där kommer Ola Söderholm att sitta på scenen tillsammans med Jonatan Unge och Moa Lundqvist.

– Att det blev Malmö Opera i Malmö beror på att jag bor granne med deras producenten Camilla och vi började prata om det här. Jag har varit där och tittat nu och det känns fint och inte så stort som jag trodde när jag hörde att man kan ta in 1 500 personer. Det känns som publiken sitter nära scenen ändå.

Innehållet i Lilla Drevet bygger mycket på analyser och diskussioner kring aktuella händelser och debatter och det gör också att det är svårt för Ola Söderholm att berätta vad publiken på Malmö Opera kommer att få höra.

– Man kan väl säga att vi har plats och biljetter men ingen show än, säger han med ett skratt. Publiken kan nog vänta sig en oslipad och kanske inte världens tajtaste show men det blir säkert väldigt roligt.

Tänker man annorlunda inför en liveinspelning?

– Ja, det måste man. Podden är egentligen mycket av det inåtvända. För lyssnarna är det lite som att tjuvlyssna på ett samtal mellan mig och de andra. Sitter man på scen inför en livepublik måste det bli mindre att jag berättar för Moa och Jonatan och mer att jag vänder mig till publiken, Kanske får man jobba lite enklare och de tyngre resonemangen får stå tillbaka för det lite roligare, snabbare. Har man en livepublik drivs man också av att få bekräftelse från dem. Men vi har alla kört stand up så vi är vana.

Planerar ni lokal prägel på det ni pratar om, anpassat till de olika städerna?

– Vi har väl en plan på att göra något lokalpolitiskt på varje ställe och det kan bli ganska olika shower i Stockholm, Göteborg och Malmö. Om vi har någon riktigt rolig grej kanske vi upprepar den men podden bygger mycket på att man berättar något för sina medarbetare för första gången. Kör vi samma sak flera gånger kan det bli odynamiskt.

Ola Söderholms förarbete inför sändningarna handlar mycket om att lyssna på P1, på God morgon världen och nyheter och att följa med i det allmänna flödet.

Vad är det du fastnar för, som fungerar bra i Lilla Drevet?

– Det handlar mycket om att jag blir nyfiken på något. Jag letar efter absurditeter och motsägelser och försöker förstå dem. Det viktiga är att man vill tillföra något nytt också, en ny vinkel.

Tidigare i år fick Ola Söderholm Expressens Björn Nilsson-pris för god kulturjournalistik.

– Jag har egentligen inte tänkt på det vi gör som kulturjournalistik men det är nog en ganska bra beskrivning, säger han. Det är en lite schizofren podd – ibland blir det bara komik men det är också kultur- och idékritik så visst är det åtminstone delvis kulturjournalistik.

Hur viktigt är ett program som Lilla Drevet för samhällsdebatten?

– Generellt sett är det viktigt med kulturjournalistik men samtidigt är det svårt att tänka så om sitt eget arbete. Mitt enda riktmärke är att jag försöker vara intresserad av det jag pratar om varje vecka. Det gäller så väl skämt som idékritik. Om jag är intresserad blir det energi i berättandet och då blir det roligt för andra att lyssna också.

I höst ska Ola Söderholm vara pappaledig från och med november. Eftersom han är den drivande kraften bakom Lilla Drevet är det lite osäkert hur det blir med sändningar då.

– Vi får väl se om det blir en paus eller om de andra vill köra utan mig. Men det har vi inte riktigt hunnit diskutera än, säger han.

Ska det blir skönt att vara pappaledig?

– Ja det ska bli roligt. Och det blir lite härligt att logga ut från flödet och slippa tyckonomin några månader.

bild 1/2
Ola Söderholm, journalist och komiker, gör Lilla drevet.
Journalisten och ståuppkomikern Ola Söderholm är producent och programledare för podden Lilla Drevet som för första gången sänder live i sin hemstad Malmö på onsdag 31 maj. 
Foto: Gunilla Wedding
Ola Söderholm, journalist och komiker, gör Lilla drevet.
Journalisten och ståuppkomikern Ola Söderholm är producent och programledare för podden Lilla Drevet som för första gången sänder live i sin hemstad Malmö på onsdag 31 maj. 
Foto: Gunilla Wedding
Fakta:

Lilla Drevet:

Lilla Drevet startade i december 2013 och är en podcast på iTunes och Acast. Den görs i samarbete med Aftonbladet kultur och kommer i ett avsnitt varje vecka, som vanligtvis släpps på torsdagar.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.