Foto: News Øresund

EU-parlamentet: Gränskontrollerna är olagliga

Inrikes/Eu En resolution om gränskontrollerna i södra Sverige antogs av EU-parlamentet under onsdagen.

Inte nödvändiga eller proportionerliga och därför olagliga. Det är EU-parlamentets svar på Sveriges gränskontroller. I en resolutionen fördömer EU-parlamentet återinförandet av kontroller vid EU:s inre gränser, en kontroll som strider mot Schengenavtalet.

Förutom Sverige tillämpar sex länder inre gränskontroller idag, Tyskland, Frankrike, Österrike, Danmark och Norge.

Resolutionen antogs med 439 ja-röster, 157 nej-röster och 80 medlagdna röster.

– Det som behövs är en god ansvarsfördelning av migranter mellan länderna. Gränskontrollerna som Sverige har satt upp anser vi i EU-parlamentet vara olagliga och oproportionerliga. Dessa påverkar tillväxten och pendlandet inom Öresundsregionen, säger Fredrick Federley, till Kvällsposten.se.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Är du rädd för att det ska börja brinna hemma?

Loading ... Loading ...