Medborgarlöftena 2018 på gång

Hässleholm Trots att vi snart är inne i juni är medborgarlöftena 2018 ännu inte underskrivna.
Hässleholm • Publicerad 30 maj 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Pär Cederholm.ARKIVBILD
Pär Cederholm.ARKIVBILD

Medborgarlöften handlar om att polisen har en dialog med kommuninvånare i arbetet med att skapa ett tryggt samhälle. Löftena i Hässleholm bygger på polisens medborgardialog i Hässleholm och synpunkter från polismedarbetare och kommunen.

I år har det dock dragit ut på tiden i kommunen och det finns ännu inga medborgarlöften för 2018. Om allt hade gått som önskat hade de varit färdiga i februari.

– Det blir alltid olika saker som påverkar. Vi hade bland annat sittningen om bemanningen och det är en anledningen till att det blev sent, både från vår sida och deras.

– Vi vill vara på samma ruta när vi skriver under, säger Pär Cederholm, lokalpolischef i Hässleholm.

Bakgrunden till mötet var en oro från politiskt håll att det finns för få poliser i Hässleholm. Mötet, där bland andra regionpolischef Carina Persson deltog, utmynnade i att kommunikationen mellan polisen och kommunen ska förbättras kring vad som kan göras med givna resurser. Det rådde även enighet om att det finns för få poliser i Hässleholm.

Men nu är arbetet med att skapa medborgarlöften för 2018 klart.

– Det är färdigt och nu ligger det hos kommunen för underskrift, säger Pär Cederholm, lokalpolischef i Hässleholm.

Fokus för 2018 ligger bland annat på att polisen ska vara synlig i centrum, där den största otryggheten finns, men även på trafikkontroller runt om i hela kommunen.

I småorterna är det just störande trafik som framhålls som problem.

Utifrån förra årets medborgarlöfte har området runt resecentrum högprioriterats för tillsyn på grund av otryggheten folk känt där.

Det kommer förbli prioriterat under 2018 men med ett annorlunda, bredare angreppssätt så att polisen är flexibel inte låser sig vid särskilda platser.

– När vi lägger fokus på en plats får det effekter som gör att brottsligheten minskar eller flyttar och vi vill vara mer proaktiva och flytta oss efter brottsligheten, säger Pär Cederholm.

Norra Skåne har försökt att nå tillförordnad kommunchef Karina Hansson men utan resultat.

Axel HilleskogSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.