Annons

Osmak­lig hets mot mus­limer i Häss­le­holm

Opinion För­ra lör­dagen tände nå­gon eld på Is­la­miska kul­tur­cen­trets mos­ké­lo­kal i Häss­le­holm.
Opinion • Publicerad 30 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

För­ra lör­dagen tände nå­gon eld på Is­la­miska kul­tur­cen­trets mos­ké­lo­kal i Häss­le­holm. Po­lisen ut­reder det som grov mord­brand och miss­tänker hat­brott.

I fre­dags ma­ni­fe­sterade ett par hund­ra häss­le­ho­lma­re sitt stöd till fö­re­ningen på Stor­tor­get. Många re­pre­sen­tanter för fö­re­ningar, kristna kyr­kor och po­li­tiska par­tier lik­som pri­vat­per­soner visade sitt stöd.

Annons

Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­nas ledande po­li­ti­ker i kommunen Pat­rik Jönsson valde att istäl­let hetsa yt­ter­li­ga­re mot mus­limer. Han tyckte nu det var läge att höja tem­pe­ra­turen i de­batten ge­nom att ge­nom en fråga till kommunalrådet Lars Johnsson (M) för­höra sig om den­nes in­ställ­ning till böne­ut­rop. I de­batten i mån­dags kväll tog Jönsson möj­lig­heterna att torg­föra alla sina ne­ga­tiva upp­fatt­ningar om is­lam som re­li­gi­on och mus­limer som män­ni­skor.

Det för­vå­nade inte. Och i frå­gan om böne­ut­rop kan man ha olika åsikt. Det mest be­klag­liga med be­hand­lingen av frå­gan var att Lars Johnsson bara höll med Jönsson. Han valde att inte för­klara att det inte finns någ­ra för­slag om böne­ut­rop i Häss­le­holm och att det allt­så är en in­ak­tu­ell fråga. Han av­stod ock­så från att ta av­stånd från brand­at­ten­tatet mot mos­ké­lo­kalen, trots att det hade varit högst rel­e­vant i sam­man­hanget.

Där­med blir han lika med­an­sva­rig som Jönsson, om den fort­satta pro­pa­gan­dan mot is­lam och mus­limska ut­ö­va­re av re­li­gi­onen leder till nya vålds­dåd.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons