Annons

Åkla­ga­re ska inte beivra hockey­våld

Opinion Skulle HD komma fram till att Lil­jas cross­chec­king är åtal­bart får åkla­ga­rna myc­ket jobb med att stu­dera hoc­key­matcher
Opinion • Publicerad 31 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Högsta dom­stolen prövar, med start i går, om ett re­gel­brott i is­hoc­key­rinken kan vara nå­got som lyder un­der all­mänt åtal.

Det har ti­digare tings­rätten och hov­rätten kommit fram till och dömt hoc­key­spe­la­ren Ja­kob Lil­ja, då i Rög­le, för en cross­chec­king mot Mal­mö­spe­la­ren Jens Olsson till vill­kor­lig dom och böter.

Annons

Det här re­gel­brottet an­sågs vis­ser­li­gen all­var­ligt av hoc­keyns di­sci­plin­nämnd som stängde av Lil­ja i tio matcher. Men hän­del­sen var långt ifrån unik. Re­gel­brott som på ga­tan skulle an­s­es som miss­han­del fö­re­kommer i stort sett i var­je is­hoc­key­match och leder of­tast till utvi­sning och ibland till av­stäng­ning. Men ald­rig ti­digare har en åkla­ga­re valt att väcka åtal.

Den drabbade, Jens Olsson, vill inte att Lil­ja ska dömas och har inte hel­ler be­gärt nå­got ska­de­stånd. Hockeysverige i stort sett an­ser inte hel­ler att en för­se­el­se un­der spel ska leda till åtal. Id­rottens egna or­gan ska sköta be­straff­ningen för re­gel­brott.

Inom ju­ri­diken är al­las lika be­hand­ling in­för lagen grund­läg­gan­de. Skulle HD komma fram till att Lil­jas cross­chec­king är åtal­bart får åkla­ga­rna myc­ket jobb med att stu­dera hoc­key­matcher för att av­göra vil­ka tack­lingar som ska leda till åtal.

Dom­stolarna är re­dan över­hopade med ar­be­te. HD bör rim­li­gen komma fram till att rätts­sy­stemet inte ska ta över rätts­skip­ningen på id­rotts­a­re­norna.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons