Annons

Frias från hets mot folkgrupp

hässleholm Åtalades efter en kommentar i Facebook-gruppen Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner.
Hässleholm • Publicerad 31 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

”Döda dessa jävla apor”. Det ska en 51-årig Hässleholmsbo enligt åtalet ha skrivit i en kommentar till en text om tre män från Somalia och Sierra Leone som dömts för våldtäkt. Mannen skrev orden i april förra året.

Han har själv uppgett att han inte har något minne av att ha skrivit texten samt att det inte går att visa att det är han som har skrivit. Men efter slutpläderingen under rättegången i Hässleholms tingsrätt sa mannen att han skrev som han gjorde för att kunna visa sin avsky.

Annons

Att kommentaren föranletts av männens brott ”kan inte lämnas utan avseende”, skriver tingsrätten i sin dom som väljer att åtalet om hets mot folkgrupp ska lämnas utan bifall.

Tingsrätten motiverar det med att det inte är ställt utom rimligt tvivel att mannen ”haft för avsikt att uttrycka sin missaktning för männen med anledning av deras ras eller hudfärg utan att uttalandet avsett att anknyta till det brott som männen begått”.

Axel HilleskogSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons