Annons

Jour­nal­ist ett far­ligt yrke i allt­för många länder

Opinion I tis­dags kväll kom be­skedet att den re­gim­kri­tiske ryske jour­na­listen Ar­ka­dij Babtjenko hittats skjuten till döds.
Opinion • Publicerad 31 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I tis­dags kväll kom be­skedet att den re­gim­kri­tiske ryske jour­na­listen Ar­ka­dij Babtjenko hittats skjuten till döds vid sitt hem i Kiev. Han hade lämnat Ryss­land av fruk­tan för sitt liv, men flykten till Ukrai­na var allt­så inte till­räck­lig. Mör­da­rna hittade honom och dödade honom.

Han är långt ifrån den första ryska jour­na­listen som mördats på grund av sin yr­kes­verk­sam­het. Den mest kända är kan­ske Anna Po­lit­kov­ska­ja, som mördades 2006. Hon var mest känd för sin orädda rap­por­te­ring från Tje­tje­ni­en­kri­get, och san­no­likt var det bak­grunden till mordet.

Annons

Si­tua­tionen för själv­stän­diga jour­na­lister i Ryss­land har blivit allt vär­re un­der de senaste åren och våldet leder säl­lan till att för­ö­va­rna straffas.

Men det är inte bara ryska jour­na­lister som hotas och mördas. Ett av de far­ligaste länderna för jour­na­lister är nu Mexico. Hit­tills i år har fem jour­na­lister mördats. Hector Gonzalez Antonio hittades död i tis­dags i Ciu­dad Vic­to­ria, i nor­ra Mexiko ef­ter att ha varit för­svunnen någ­ra dagar.

I Af­ghan­i­stan har många jour­na­lister dödats. För en månad se­dan dog åtta jour­na­lister i ett spräng­at­ten­tat som var riktat mot just jour­na­lister. 2014 mördades Sve­ri­ges Radios re­port­er Nils Horner i Ka­bul.

65 jour­na­lister dödades un­der 2017. En av dem var den svenska jour­na­lister Kim Wall.

Hennes mör­da­re dömdes. Det är ty­värr allt­för säll­synt att jour­nal­ist­mör­da­re ställs in­för rätta.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons