Stärk public service oberoende
Telia förhandlar med Bonnierföretagen om att köpa TV4, egentligen hela företagsgruppen Bonnier Broadcasting med också andra kanaler).
Eftersom staten är en storägare i Telia med 37 procent av aktierna blir det problem. Staten är ju också huvudansvarig för SVT. Med både SVT och TV4 under statlig kontroll blir det nära monopol på den traditionella TV-marknaden. Skulle bolagen komma överens kan det bli nödvändigt för staten att sälja huvuddelen av Telia-aktierna.
Det vore inte fel oavsett. Sedan telemarknaden avreglerats finns det ingen anledning att staten ska äga ett av de stora telebolagen. Det gäller framförallt som staten inte ställer några krav på Telia att fortsätta se till att alla hushåll har fungerande telefoni och inte avveckla kopparnätet förrän andra lösningar fungerar i verkligheten, inte bara i teorin.
Samtidigt som TV4 verkar vara till salu med de konsekvenser det kan medföra diskuteras också SVT:s och övrig public service-verksamhet.
En proposition ska behandlas om att ta bort tv-avgiften för alla som innehar en tv-apparat. Teknikutvecklingen har gjort tv-apparaten till bara en av många mottagare.
Istället är alla partier (åtminstone i utredningen) överens om att istället införa en public serviceavgift som tas ut på skattsedeln men som, precis som kyrkoavgiften, särbehandlas. Pengarna från public serviceavgiften ska hanteras separat, och inte disponeras av riksdagen, som skatterna.
För att ytterligare stärka oberoendet för public servicebolagen föreslås att avtalsperioden förlängs till åtta år. Det gör det än svårare för till exempel en ny regering att ändra inriktning på den gemensamma radion och tv:n. Riksdagsledamöter ska inte heller få sitta i bolagens olika styrelser, vilket inte är ovanligt.
Det här är viktiga förändringar. Utvecklingen i andra länder visar att auktoritära regeringar försöker ta kontroll över radio och tv bland det första de gör för att kontrollera en stor del av informationsspridningen. Med de förändringar som föreslås ökar oberoendet istället.
Utöver de institutionella förutsättningarna, där regeringen nu för vidare utredningens förslag i stort sett utan ändringar, arbetar public serviceutredningen vidare med mer andra förslag. Konkurrerande medier och tv-kanaler har tryckt på för att begränsa public serviceuppdraget så mycket som möjligt, men så lär det inte bli. Den allmänna tv-verksamheten är för viktig för att offras på konkurrensprincipernas altare.
Men att slå fast att SVT och SR ska prioritera rörlig bild respektive ljud framför text på nätet är en rimlig avvägning. De ska utnyttja det de är bra på och som är specifikt för dem.
Att SVT/SR ska ta ett större aktivt ansvar för den lokala bevakningen när såväl tv4 som lokaltidningarna dragit ner är ett rimligt och viktigt krav. Kan samarbetet mellan SVT/SR och lokaltidningarna utvecklas för bättre lokal bevakning vore det också bra. En intressant modell har brittiska BBC för att stärka den lokala nyhetsförmedlingen. BBC finansiera ett antal tjänster som anställs av lokaltidningarna men som producerar material för både tidningar och BBC.
Genom förslagen stärks public service, vilket är viktigt i ett medielandskap som blir alltmer fragmentiserat, där allt färre dagligen läser en dagstidning.