Annons

Var­för bromsa all ut­veck­ling, Wid­mark?

Opinion Ett nytt fritidshusområde i Hästveda eller att lösgöra mark så Biltema skak unna flytta till Hässleholm. Varför är Björn Widmark mot allting?
Opinion • Publicerad 31 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

På kom­mun­full­mäk­tiges möte i Häss­le­holm i mån­dags be­handlades två ären­den som handlade om ut­veck­ling av kommunen. En plan för att kun­na bygga åtta fri­tids­hus utan­för Häst­ve­da an­togs och pengar an­slogs för att bygga nya ad­mi­nist­ra­tions­lo­kaler till Häss­le­holms Vat­ten för att marken där verk­sam­heten nu finns ska användas för Biltemas lokalisering.

I båda fallen gick Björn Wid­mark (FV) emot för­sla­gen. I Hästvedafallet in­vände han mot att kommunen ”stän­digt och jämt naggar skogs­mark i kanten”. Han värnade ock­så om nyc­kel­bio­toper.

Annons

Det är bättre att bygga på skogs­mark än åker. Häst­ve­da be­höver all ut­veck­ling som kan komma, och även nya fri­tids­hus kan bi­dra till ortens ut­veck­ling.

Vad gäller nyc­kel­bio­toperna kon­sta­teras i hand­lingarna att marken är en gran­plan­ter­ing som av kom­mun­eko­logen be­dömts ha ”ringa eko­lo­giskt vär­de”. Läns­sty­rel­sen har inte hel­ler någ­ra in­vänd­ningar utan tycker att det skydd av res­terande skogs­om­rå­de som pla­neras är po­si­tivt ur mil­jö­syn­punkt. Hade Björn Wid­mark inte läst hand­lingarna?

Att Bil­te­ma vill lo­ka­li­sera ett va­ru­hus till Häss­le­holm är po­si­tivt för den kom­mu­nala ut­veck­lingen. För Häss­le­holms Vat­ten be­tyder det att en ny­bygg­na­tion för 24 mil­joner kro­nor be­hövs. Björn Wid­mark på­stod vis­ser­li­gen att det skulle kosta 50 mil­joner, men det hämtade han frän sin egen fan­ta­si, inte från hand­lingarna.

Men vad han inte nämnde – hade han missat att läsa hand­lingarna ock­så i det­ta fall? – var att lo­kal­kost­naden för Häss­le­holms vat­ten trots in­ves­te­ringen blir be­tyd­ligt lägre med de nya lo­kalerna. En dryg mil­jon istäl­let för 1 450 000 kro­nor per år, allt­så en be­spa­ring på i runda tal 400 000 kro­nor per år.

Men Björn Wid­mark och hans par­ti Folkets väl är så för­blindade av att allt som kommunen gör är då­ligt att inte ens en lägre lo­kal­kost­nad sam­ti­digt som ut­rym­me skapas för en at­trak­tiv bu­tik kan ses som po­si­tivt.

Är verk­li­gen all ut­veck­ling ne­ga­tiv, Björn Wid­mark?

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons