”Vill dämpa den oro som skapas”

Osby • Publicerad 31 maj 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

De besparingar och effektiviseringar som ska göras handlar främst om minskade personalkostnader för 2018 och 2019.

– Vi måste minska utgifterna eller öka intäkterna. På vissa ställen kommer dessa beslut att innebära nedskärningar och på vissa ställen handlar det om sparande och effektivisering. Men jag vill poängtera att vi valt att inte spara in något alls på grundpersonalen inom skolan och vården, säger kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen (S).

För att kommunen ska få budgeten 2018 i balans har kommunstyrelsen tidigare beslutat om att det ska tas fram förslag på besparingar. En del förslag har slopats som att skolan i Visseltofta skulle läggas ner, att skolan i Lönsboda inte skulle ha något högstadie och att filialbiblioteken i de mindre byarna skulle stängas.

– Vi vill dämpa den oro som skapas när man pratar om besparingar och nedskärningar.

– I kommunen har vi personalkostnader på 615 miljoner kronor så där är dessa 22 miljonerna endast en liten del, säger Larsson.

Vem drabbas hårdast av dessa beslut och vilka bör vara oroliga?

– I detta första steg försöker vi göra en mjuk inbromsning och inte spara för hårt på någon särskild verksamhet, säger Marika Bjerstedt Hansen och får medhåll av Niklas Larsson.

Kommunalrådet och oppositionsrådet är nöjda med de beslut som presenterats efter onsdagens möte.

– Vi var överens om det allra mesta och vi inom Socialdemokraterna är jätteglada över att alliansen ville vara med på detta, säger Marika Bjerstedt Hansen.

Även om det enligt Bjerstedt Hansen kan handla om nerskärningar på vissa ställen är det inte det som är utgångspunkten.

– Målet är aldrig att säga upp folk för att spara pengar. Men vi måste spara för att inte gräva ner oss i ett hål, säger hon.

– Det är bättre att hålla hoppet om Osby uppe nu än att förändra något när det är för sent, säger Niklas Larsson.

Ett sätt att spara pengar kan vara samarbeten över kommungränserna.

– Vi har redan en del samarbeten som sophanteringen. Sen har vi ju även vatten och avlopp ihop med andra kommuner, säger Larsson.

– Vi får heller inte glömma att vi ganska nyligen i en gemensam upphandling med kommunförbundet Skåne tecknat ett nytt avtal gällande telefoni som ska minska kostnaderna totalt med 80 procent, fyller Bjerstedt Hansen i.

johnor
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.