Annons

Kemikalier kvar i Västra Torup-hus

Hässleholm Kemikaliegömman i Västra Torup har visat sig vara större än man tidigare trott.
Hässleholm • Publicerad 1 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var på torsdagen den 17 maj som huset i Västra Torup genomsöktes av en bombgrupp och MSB:s kemenhet. Grannar på gatan evakuerades och på plats fanns även personal från miljöförvaltningen.

Huset tillhör en man som är misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, miljöfarlig kemikaliehantering och otillåten miljöverksamhet, det senare innebär att han utan tillstånd från länsstyrelsen innehaft särskilt farliga kemiska produkter.

Annons

Det är Sysav som på uppdrag av Hässleholms kommun sammanställer och transporterar bort kemikalierna till Malmö för säkert omhändertagande.

Arbetet med att transportera bort kemikalierna från huset och en container beräknades bli klart den här veckan, men så blir inte fallet och nu beräknas arbetet pågå även i nästa vecka. Dokumentationsarbetet är tidskrävande.

– Det var mer än vad Sysav hade fullt begrepp om. De håller på för fullt och de bedömer att hela nästa vecka behövs också, säger Sven-Inge Svensson, miljöchef på kommunen.

Han berättar att 27 stycken flyttkartonger med kemikalier från huset fyllts under fredagen och ungefär lika många kartonger har fyllts varje dag sedan i måndags. Kartongerna är säkrare än vanliga flyttkartonger och miljöchefen uppskattar de till att vara cirka fyra decimeter höga, runt 2,5 decimeter breda och en halv meter långa.

– Det är inget vanligt hus utan det är tillbyggt i flera omgångar.

– Sysav dokumenterar allt och sedan kommer vi få en slutredovisning.

Åklagaren i fallet är Lars Magnusson på Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål.

– Vi håller på att skriva upp vad det är för olika ämnen, säger Lars Magnusson.

Vad händer närmast i tiden?

– Ingenting förrän jag har fått en förteckning.

Axel HilleskogSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons