Annons

Boktips för sommarlovet

Ung kultur Sommarlov är tid att läsa, kanske om andras sommarlov.
Publicerad 3 juni 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Sommarlov är tid att läsa, kanske om andras sommarlov. Falafelflickorna av Christina Wahldén (Rabén & Sjögren) handlar om Hawas sommarlov i förorten. Hon drömmer om att bli polis, har läst in sig på polisens hemsida, vad man ska kunna och vad man kommer att utsättas för som polis.

Hawa är bara tretton så det är en bit kvar till att söka in. Så länge tänker hon träna lite på utredningsarbete genom att öppna Hemliga Hawas detektivbyrå, lite som Ma Ramotswe, men Hawa bor i en svensk förort, ett särskilt utsatt område, inte i Botswanas huvudstad.

Annons

Hon är hundvakt åt bibliotekarien som är på semester och får snabbt sitt högkvarter fullt av nödställda. Halima som ska bli bortgift med en dubbelt så gammal kusin, och Leia och Rut vars relation inte accepteras av Leias familj. Hur ska det gå, vad kan Hawa göra, hur ska hon kunna hjälpa sina klienter? Allvarliga ämnen som behandlas med respekt och humor.

Ett annorlunda sommarlov blir det för Flip i Stormhästen av Nick Garlick (Rabén & Sjögren). Det är sextiotal och Flip måste lämna Amsterdam sedan hans pappa som var en tjuv och en hälare, dött. Eftersom mamman försvann för några år sedan blir han placerad hos en farbror som han aldrig träffat.

Den nya familjen, farbror, faster och en kusin, driver ett litet och knappt lönsamt lantbruk på en ö ute i havsbandet. Flip tycker att det är som att åka femtio år tillbaka i tiden. Han får bo i ett litet rum utan elektricitet ovanför stallet. Farbror är en ordkarg man och han sätter Flip i hårt arbete. Flip längtar hem och efter mamma. Allt ändras den dagen då stormen drar in, livräddningsbåten ska sjösättas, en hästtransport har förlist, en häst simmar mot land men har fastnat i rep och kan inte ta sig upp. Flip som varken är stor, stark eller simkunnig kastar sig i vattnet och räddar hästen. Efter den dagen är de oskiljaktiga, vilket dock inte är problemfritt. Det är en spännande och mångfacetterad berättelse som fångar läsaren.

Sommarlovet har precis tagit slut för Egon i Egon hälften alien, av Per Simonsson och Stefan Roos (Lilla Piratförlaget). I dagboksform får vi följa Egon de första veckorna på högstadiet. Alla nyblivna tonåringar känner såklart av att puberteten är i full gång men för Egon blir det alldeles speciellt. Med hjälp av mammas gamla dagbok från när hon var ung, gammelmormors fragmentariska minnen och kompisen Alex experimentlusta kommer Egon till slut att acceptera vad han är, nämligen hälften alien.

Den pinsammaste är svansen. Den första lilla stumpen som började växa ut blev bortbränd av en laser på vårdcentralen, men den kom igen, större och ståtligare och med en egen vilja till att vifta. Och precis som en ekorrsvans så hjälper den till att hålla balansen, men inte om man surrar fast den längs benet för att kunna få på fotbollsbrallorna. Det blir den ena dråpliga situationen efter den andra. Boken är full av underfundigt dagboksklotter och Egons tankar. Hur går det då när han till slut får kontakt med sina galaktiska släktingar? Det kommer vi att få läsa i nästa dagbok, för här tog första slut.

bild 1/3
Egon
Falafelflickorna
Stormhästen
Egon
Falafelflickorna
Karin Anderberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons