Foto: Johan Nilsson / TT /

Man dog i bilkrasch – åskådare filmade

Östra Göinge En man i 60-årsåldern avled under torsdagen efter en allvarlig bilolycka. Nyfikna åskadare sträckte sig in och filmade räddningsarbetet i ambulanen, något som polisen i efterhand är mycket kritisk till.

16.45 larmades SOS om att en bil med släp kolliderat med en större stentrappa till ett bostadshus på Storgatan i Glimåkra.

Föraren, en man i 60-årsåldern, klämdes fast i bilen och fördes med ambulans till sjukhus. Polisen meddelade senare under kvällen att mannen avlidit. Mannens anhöriga är underrättade.

Två hundar färdades också i bilen. Den ena konstaterades död på plats och den andra hunden dog senare, på grund av sina skador.

Det är okänt vad som orsakade trafikolyckan.

Enligt polisen hade både polis och räddningspersonal problem med många nyfikna människor under räddningsarbetet. Bland annat ska åskådare på mycket nära håll ha fotat och filmat på olycksplatsen och sträckt sig in i ambulansens hytt för att filma under pågående räddningsarbete.

– Det var en stor skara människor, vilket man kan förstå när något händer på en liten ort, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på Skånepolisen.

– Det är inte förbjudet att fota och filma på allmän plats, men att ta sig in i ambulans mitt under pågående räddningsarbete – det är respektlöst och över gränsen för vad som är smakfullt på en olycksplats, säger Rickard Lundqvist.

Polisen uppger att det inte finns något som tyder på att räddningsarbetet hindrades eller försenades på grund av åskadarna på plats, men Rickard Lundqvist uppmanar ändå allmänheten att tänka till vid olycksplatser.

– En olycksplats är faktiskt farlig trots att händelsen är över. Räddningstjänsten har tung utrustning och behöver fritt svängrum för att agera.  I det här fallet har räddningspersonal upplevt att det varit besvärande och för nära.

– Jag skulle vilja att man tänker på hur man själv skulle vilja bli bemött om man råkade ut för en olycka. Jag tror att de flesta säger att de inte vill bli filmade och inte vill vara med på bild om de är i den situationen, säger Rickard Lundqvist.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Visste du att att julgranar är ätbara?

  • NEJ (59%, 168 Röster)
  • JA (41%, 117 Röster)

Antal röster: 285

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar