Med Wanås god i bakgrunden visar Thom Lundberg till vänster och Per Enoksson till höger stolt upp sin konstbarnbok ”Upp upp i högsta trädet”.Foto: johan nordström
Barnbok 9/6-18

”Vi kommer båda ifrån mörka historier”

Vanås Krig, mörker, spänning och demoner. Där har du Wanås konstbarnbok 2018.
– Vi hoppas barnen kommer gilla den, säger författaren Thom Lundberg och konstnären Per Enoksson unisont.

Det var varmt och soligt på Wanås gods under den internationella stickdagen. Men det var inte bara stickning på agendan, årets konstbarnbok offentliggjordes också.
– Det alltid kul att se ett färdigt resultat och kunna ha boken i handen, säger Per Enoksson.
Det är alltså författaren Thom Lundberg och konstnären Per Enoksson som tillsammans gjort årets konstbarnbok. Deras första barnbok och första gången de någonsin jobbat med varandra.
–Vi hittade varandra snabbt och jag tror att det är alla författaren dröm att någon gång skriva en barnbok, säger Thom Lundberg.
Detta är sjätte gången som Wanås konsthall och dess chefer parat ihop en författaren och en bildkonstnär och låtit dessa två komponera en barnbok. Men det finns ett tydligt ramverk från Wanås sida,
– Vi parar ihop två människor helt förutsättningslöst sen är de andra reglerna att man aldrig får ha gjort en barnbok innan och att boken handlar om Wanås antingen i verkligheten eller i fantasin, säger En av cheferna på Wanås, Mattias Givell.
Årets konstbarnbok heter ”Upp upp i högsta trädet och utspelar sig under det dansksvenska kriget på 1600-talet. När de båda männen bakom boken beskriver dennes handling låter den inte som en typisk barnbok. Det är mörkt, läskigt och djupt. Ett medvetet val berättar de gemensamt.
– Vi har en bild av att det ofta är mycket gullande och ballonger i barnböcker så vi ville göra något annat.
Eftersom att reglerna är sådana att boken ska handla om Wanås på något sätt var bokparet i Östra Göinge under oktober förra året för att bekanta sig lite med platsen. Då var det vissa speciella saker som de båda fastnade lite extra för.
– Träden och framförallt Snapphaneeken, säger de båda.
I en extrem korthet handlar boken om ett syskonpar, Truls och Tora som lever under krigstiden mellan Danmark och Sverige på 1600-talet. Många av deras kompisar försvinner mystiskt under kriget och när de frågar varför får de höra att kriget snart är slut och att de inget kan göra. De litar inte på detta utan vill undersöka saken själva och då är det mycket skumma saker som händer.
– Vi kommer båda två ifrån mörka historier, säger Thom Lundberg.

Processen har sedan det blev bestämt att det var just Lundberg och Enoksson som skulle göra årets upplaga flutit på väldigt bra berättar de. Egentligen har de inte stött på ett enda problem.
– Nej vi var överens ganska direkt om berättelsen föll på plats under tiden. Det enda lilla bekymret är väl avståndet. Jag bor i Schweiz och Per i Umeå, säger Thom Lundberg.
– Som tur är finns tekniken nu för tiden så det har funkat smidigt ändå, säger Per Enoksson.

Efter att boken offentliggjorts vid lunchtid väntade det mingel där alla barn som befann sig på Wanås bjöds på glas. Senare under eftermiddagen höll sedan Lundberg och Enoksson en kort föreläsning där de berättade om boken.
– Vi vill berätta en historia som barnen verkligen läser och samtidigt berätta att det goda alltid vinner, säger Enoksson.
Mattias Givell är mycket nöjd med årets resultat. han är framförallt nöjd med att årets inblandade valt ett annat spår än de tidigare.
– Den är fantastisk! Dessa två är det första som tar sig an historien här vilket är väldigt kul, säger han.

Årets barnbok var som sagt den sjätte, den sjätte på åtta år. Om det blir en ny bok redan nästa år kan Givell inte berätta. Han kan heller inte berätta om det kommer funka exakt på samma sätt framöver.
– Det kommer mer men jag vet inte exakt när. Det är också möjligt att vi förändrar något för att det inte bara ska rulla på i samma spår hela tiden, c säger Givell.

Dagens fråga

Brukar du få julklapp av din arbetsgivare?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×